Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


L.S.
Wij huren al jaren een garagebox voor privé gebruik. Huurbetaling per maand. Per 1-1-2015 overgegaan naar andere eigenaar. Huidige huurovereenkomst is ook overgenomen. Tevens is maandhuur aangepast (klein bedrag).
Nu ontvangen wij van de nieuwe verhuurder een brief waarin gesteld wordt dat er per direct ook 21% btw berekend gaat worden. Er wordt verwezen naar een uitspraak van de rechtbank Breda waarin gesteld is dat garageboxen ook btw-plichtig zijn. Ook op de site van de belastingdienst lezen we dat garageboxen altijd btw-plichtig zijn. Dus was dat ook al van toepassing bij het sluiten van de huurovereenkomst.
In de huurovereenkomst is niet aangegeven dat de huurprijs exclusief btw is. Naar onze mening is het dan inclusief btw.
We zijn het dus niet eens met de aangekondigde 21% btw heffing.
Verhuurder schriftelijk hiervan op de hoogte gesteld. Reactie verhuurder is: dan wordt de maandhuur met 21% verhoogd. Ook dat vinden wij niet acceptabel. Immers in de huurovereenkomst is niets geregeld over huurverhogingen. Wel hebben wij de jaarlijkse huurverhoging van ca. 3 a 4 % steeds geaccepteerd. Echter een extra verhoging van 21% vinden wij niet redelijk omdat er aan de garagebox geen enkele aanmerkelijke verbetering of uitbreiding heeft plaats gevonden.
Ook voor de aangekondigde 21% huurverhoging hebben wij bij de verhuurder bezwaar aangetekend. De reactie van de verhuurder is nu: beëindiging huurovereenkomst met het verzoek de garagebox per dd bezemschoon op te leveren.
Uiteraard zijn wij het daar ook niet mee eens.

Onze vraag: Welke positie hebben wij als huurder tegenover de verhuurder en hoe sterkt is onze positie.?
Maw wat zijn onze juridische mogelijkheden?

De huren van een garagebox zijn inderdaad BTW belast en dienen dus betaald te worden. Helaas is mij niet te beoordelen of toenmalige verhuurder ook btw afdroeg en dit in de huur door berekende of dat hij deze vergeten is in rekening te brengen. Hiervoor zou ik er dieper moeten in moeten gaan zitten. Bij een particuliere verhuur is het wel zo dat bij particuliere huur de verhuurder zelf de prijzen kan bepalen en ook hoe deze wordt gefactureerd. Hij heeft u aangegeven dat de huurovereenkomst wat wijzigt en de facturatie hiervan. Met het niet akkoord gaan kan hij de overeenkomst ontbinden. Dit voorkomen kan wanneer men akkoord gaan en eventueel in gesprek gaan met de verhuurder om tot een overeenkomst te komen. Wanneer men advies en hulp wilt kan ik u hierin eventueel bijstaan.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor uw reactie. Dus een huurder heeft in deze situatie geen wettelijke bescherming en de verhuurder kan de huur bepalen zoals hij dat wil? Een verhoging van de huur met 21% zonder aanmerkelijke verbetering van het object is dan niet onredelijk?
Maw, de huurder wordt voor het blok gezet en heeft het maar te accepteren?
Ik kan me dat in ons goed georganiseerd Nederland niet voorstellen.


Helaas niet, een huurder geniet alleen huurbescherming op woonruimtes en garageboxen vallen daar niet onder.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag