Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


L.S.

In mijn arbeidsovereenkomst staan de volgende bepalingen:

Werktijden.
De werktijden zijn van maandag tot en met vrijdag van 09:00 uur tot 12:30 en van 13:00 uur tot 17:30 uur. De werknemer is gehouden op verzoek van de werkgever of opdrachtgever zijn werkzaamheden te verrichten buiten de gebruikelijke tijden.

Bereikbaarheidsdienst:
Werkgever kan de werknemer verzoeken zich beschikbaar te stellen voor een bereikbaarheidsdienst tegen een vastgestelde vergoeding;
a. Een werknemer kan worden aangewezen buiten de bij de werkgever als normaal te beschouwen arbeidstijd beschikbaar te zijn voor het verrichten van bereikbaarheidsdienst; b. De werkgever stelt de faciliteiten (mobiele telefoon + laptop met UMTS verbinding) voor het verrichten van de bereikbaarheidsdienst ter beschikking; c. De werknemer is tijdens de bereikbaarheidsdienst verplicht een oproep binnen 10 minuten te kunnen beantwoorden en tevens binnen één uur op kantoor te kunnen zijn; d. De periode van bereikbaarheidsdienst voor een werknemer wordt uitgedrukt in een dienstweek die aanvangt op de maandag om 08.00 uur en dat eindigt op de daarop volgende maandag om 08.00 uur; e. Per dienstweek wordt aan de werknemer een vergoeding van bruto € 50,- toegekend; Daarnaast worden daadwerkelijk gewerkte uren volgens de volgende percentages beloond: 150% voor arbeid verricht tussen 18.00 uur en 22.00 uur; 200% voor arbeid verricht tussen 22.00 uur en 08.00 uur; 200% voor arbeid verricht op zaterdag, zondag en feestdagen.


Vraag:
Kan de werkgever mij op grond van deze bepalingen toch verplichten beschikbaar te zijn voor bereikbaarheidsdiensten tegen de genoemde vergoeding van €50,--, ondanks dat ik bij functionerings- en beoordelingsgesprekken herhaaldelijk heb aangegeven GEEN bereikbaarheidsdienst te wil uitvoeren indien de daar tegenoverstaande beloning niet significant hoger wordt.

Als u de arbeidsovereenkomst heeft getekend dan bent u akkoord gegaan met de bereikbaarheidsregeling en vergoeding daarvoor. U kunt dan niet nadat de overeenkomst is getekend aangeven dat u toch weigert om buiten de gebruikelijke uren te werken.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank voor uw reactie.
Dus ondanks dat er staat "Werkgever kan de werknemer VERZOEKEN zich beschikbaar te stellen voor een bereikbaarheidsdienst......" betekent dat dus in de praktijk "Werkgever kan de werknemer VERPLICHTEN zich beschikbaar te stellen voor een bereikbaarheidsdienst....


Er staat "de werknemer is gehouden op verzoek". Het woord gehouden betekent in deze dat u aan het verzoek, in redelijker wijze, uw medewerking moet geven.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor de reactie. Vervolgens kan er dus een discussie ontstaan over wat "in redelijker wijze" betekent. Het is niet zo dat ik het persé niet wil, maar dat ik de vergoeding veel te laag vind, gezien de impact op het privé-leven.


Dat kan ik begrijpen, echter die discussie zult u zeer waarschijnlijk verliezen omdat dit in de arbeidsovereenkomst staat. U geeft niet aan bij welk bedrijf dit speelt maar mogelijk kunt u dit probleem aankaarten bij uw Ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging. Want misschien speelt de, in uw ogen, lage vergoeding ( bovenop het gebruikelijke salaris) ook bij andere collega's een rol.

De vergoeding die beschreven staat (150 tot 200 procent) is wel heel gebruikelijk in het bedrijfsleven.
Als u geïnteresseerd bent kunt u op de volgende link nog wat extra lezen met betrekking tot overwerk. Zie.... http://www.wetrecht.nl/overwerk/

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag