Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Mijn buren gaan uitbouwen. Ruim 8 meter. Dit is voor mij geen probleem.
De vergunningscheck via het omgevingsloket levert als resultaat op dat zij geen omgevingsvergunning nodig hebben(de omgevingscheck vraagt geen informatie op over de totale afmetingen)
Uit het bestemmingsplan blijkt dat zij mogen uitbouwen tot ruim acht meter vanaf de achterkant van het oorspronkelijke gebouw.
De hoogte van de uitbouw ligt rond de 3 meter 60. Volgens het omgevingsloket is de hoogte geen probleem, er is geen vergunning nodig.
Maar volgens de landelijke richtlijnen van het ministerie wordt aangegeven dat zij wel een vergunning nodig hebben, omdat dit is vereist in de volgende situatie:

Wet- en regelomgeving:
Besluit omgevingsrecht
Geldend op 20-04-2015

:
Hoofdstuk II. Categorieën gevallen waarin voor bouwactiviteiten en planologische gebruiksactiviteiten geen omgevingsvergunning is vereist
Artikel 2
3.een op de grond staand bijbehorend bouwwerk of uitbreiding daarvan in achtererfgebied, mits wordt voldaan aan de volgende eisen:



3

a.voor zover op een afstand van niet meer dan 4 m van het oorspronkelijk hoofdgebouw, niet hoger dan:

1°.5 m,

2°.0,3 m boven de bovenkant van de scheidingsconstructie met de tweede bouwlaag van het hoofdgebouw, en

3°.het hoofdgebouw,

b.voor zover op een afstand van meer dan 4 m van het oorspronkelijk hoofdgebouw:

1°.indien hoger dan 3 m: voorzien van een schuin dak, de dakvoet niet hoger dan 3 m, de daknok gevormd door twee of meer schuine dakvlakken, met een hellingshoek van niet meer dan 55°, en waarbij de hoogte van de daknok niet meer is dan 5 m en verder wordt begrensd door de volgende formule:

maximale daknokhoogte [m] = (afstand daknok tot de perceelsgrens [m] x 0,47) + 3;

2°.functioneel ondergeschikt aan het hoofdgebouw, tenzij het betreft huisvesting in verband met mantelzorg,



Uit het bovenstaande blijkt dat op een afstand van 4 meter eisen worden gesteld aan de hoogte van de uitbouw: “indien hoger dan 3 m:voorzien van een schuin dak, de dakvoet niet hoger dan 3 m mag zijn.

Dit houdt in mijn ogen in dat van de uitbouw, de uitbouw na vier meter schuin moet aflopen eindigend met een dakvoet van 3 meter.



Nu is mijn vraag waarom deze informatie niet naar boven komt in een vergunningscheck, want daar wordt verder niet gevraagd naar de lengte van de uitbouw. De planregels geven aan dat: maximaal één bouwlaag worden gebouwd met een bouwhoogte van maximaal 0,30 meter (3.40 +0.30 = 3.70) boven de vloer van de eerste verdieping.

Artikel 17.2.1.j).

Hieruit mag men waarschijnlijk de conclusie trekken dat over de gehele lengte van de uitbouw (ruim zes meter) een bouwhoogte van van 3.70 m acceptabel is. Terwijl het ministerie duidelijk aangeeft dat na 4 m er andere eisen aan de hoogte worden gesteld (zonder bouwvergunning).



Kunt u aangeven, aan de hand van bovenstaande informatie, of de buren nu wel of niet een vergunning nodig hebben.

ja, vanwege de omvang van de aanbouw dienen uw buren een omgevingsvergunning aan te vragen. Nu u stelt dat het bestemmingsplan voorziet in de mogelijkheid om zodanig uit te bouwen, zal deze omgevingsvergunning ook redelijk "probleemloos" worden afgegeven.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag