Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mijn werkgever heeft mij te hoog ingeschaald,waardoor ik te veel uurloon ontvang. In het contract dat ik heb getekend staat dat te hoge bedrag vermeld. Moet ik dat nu terug betalen of mag mijn werkgever mijn loon verlagen?

Een overeenkomst is bindend. De bedoeling van partijen is daarbij wel in principe leidend.
De werkgever zou zich op het standpunt kunnen stellen dat er een foutje is gemaakt en dat dit dus niet de bedoeling was.
Echter, in dit geval is zeer helder dat u uit mag gaan van hetgeen in de schriftelijke overeenkomst staat.
Daarbij speelt mee dat het contract kennelijk zeer helder is en dat van een werkgever mag worden verwacht dat hij een correct contract laat tekenen.

CAO's en andere zaken kunnen in dit geval buiten beschouwing worden gelaten: u heeft een contract en daaraan moet de werkgever zich houden.
De werkgever kan dus niet het loon -zonder uw toestemming- verlagen.

Beoordeel dit antwoord:

In aanvulling op de reactie van De Vries het volgende.

Wanneer er geen CAO is of een CAO met minimumbepalingen, dan heeft de Vries gelijk.

Wanneer er echter sprake is van een standaard CAO, dan mag daarvan niet ten nadele, maar ook niet ten gunste van de werknemer worden afgeweken. In dat geval klopt het antwoord van De Vries dus niet. U moet wel checken of de CAO algemeen verbindend verklaard is of dat u er op andere manier aan gebonden bent. Zo niet, dan geldt de CAO voor u niet en is het antwoord in de vorige alinea van toepassing.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag