Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mag de politie zomaar mijn auto doorzoeken?
En wat is het verschil in de bevoegdheid van het doorzoeken van mijn auto tussen de koninklijke marechaussee, de douane en de politie?

Mag de politie mij verzoeken uit de auto te stappen en mij te fouilleren zonder redelijke verdenking? En wat is het verschil in de bevoegdheid van het fouilleren tussen de koninklijke marechaussee, de douane en de politie?

Verschillen deze bevoegdheden in een veiligheidsrisicogebied?
Hoe kan ik nou weten of iets een veiligheidsrisicogebied is als ik word aangehouden?
Ik kan het vragen aan de politie, maar de politie mag een onjuist antwoord geven op mijn vraag of is een politieagent bij wet verplicht de waarheid te vertellen op een vraag?

Is het niet geven van toestemming reden mij te arresteren? Ik heb gehoord dat het beter is om nooit toestemming te geven omdat je dan vrijwillig afstand doet van je rechten, nadat je geen toestemming hebt gegeven moeten zij zich beroepen op wetten om jouw auto te kunnen doorzoeken of te kunnen fouilleren. Oftewel het slimste is nooit toestemming te geven maar je niet te verzetten, dan kan je dit altijd nog aanvoeren in de rechtzaal als onrechtmatigbewijs mocht ze iets vinden.

Hoop vragen weinig antwoorden, wat allemaal wel en niet mag met de politie/opsporingsambtenaren

De door u genoemde instanties zijn allemaal opsporingsdiensten die belast zijn met de opsporing van overtredingen en misdrijven. De politie ambtenaar en marechaussee hebben het recht om een auto te bekijken of u bijv. een gevaren driehoek bij u hebt en of de auto voldoet aan de gestelde eisen, maar ook om te kijken welke vracht u hebt in bijvoorbeeld het geval van transport werkzaamheden. Echter het volledig doorzoeken van een auto mag alleen indien er een verdenking is. De Douane daarin tegen mag ten alle tijden uw auto binnenste buiten keren in het mom van douane werkzaamheden ook buiten de grens locaties en ook zonder geldige vermoeden.


Wat betreft de vraag op het gebied van fouillering en veiligheidsrisicogebied heb ik een mooie overheidssite waar u meer informatie kunt vinden.

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/politie/vraag-en-antwoord/mag-de-politie-mij-fouilleren.html

Indien u aan de hand hiervan nog vragen hebt, mag u mij hiervoor altijd nog benaderen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag