Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Hallo,

Ik zit in het tweede jaar van een HBO Geschiedenis opleiding.
In de klas hebben wij via whatsapp een groepsgesprek aangemaakt tussen alle klasgenoten.

Nu werd er vaak in deze chatgroep "zwarte humor" gebruikt. Bijvoorbeeld bij een discussie over de politieke verdeeldheid van Europa de grap " Als de Duitsers hadden gewonnen was het nog wat geworden hier" waarna een ander dan een plaatje van een lachende Hitler stuurde.

Dit natuurlijk allemaal als grap onder elkaar waarbij dit natuurlijk absoluut niet serieus genomen moet worden.

Nu zijn vanwege omstandigheden screenshots gemaakt van de chatgesprekken en naar een docent gestuurd, waarbij dus ook deze "grapjes" te zien waren.

Dit nam de school erg hoog op, we hebben het uiteindelijk (gelukkig) kunnen nuanceren, maar toch krijgen wij een officiële waarschuwing.

Nu de vraag:

Mag (juridisch gezien) een school zich bemoeien met privé gesprekken waarbij men zich "veilig" waant en niet voor de buitenwereld bedoeld waren. En mag een school hier consequenties aan verbinden terwijl zij de context wel begrijpen, maar zichzelf willen indekken en presenteren als een school die "waakt".

Graag uw advies.

De gesprekken zijn de schoolleiding aangeboden: om de inhoud ervan te beoordelen moeten ze deze wel bestuderen. Grondrechten zijn in het geding aan de zijde van de groep. De school had er ook voor kunnen kiezen deze groep eerst aan te spreken zonder de gesprekken te lezen. Dat is achteraf wel een schending . Ook kan er wanprestatie gepleegd zijn of bepaalde schoolregels zijn geschonden. Maar wat kunt u er nu nog mee?

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hallo, dank voor de reactie. Is het mogelijk in het geval van een wanprestatie de officiële waarschuwing aan te vechten? De gesprekken zijn de schoolleiding overigens niet aangeboden maar hebben deze onder " dwang" opgevraagd .


Ja dat is misschien mogelijk, het hangt van het soort opleiding af, is het een reguliere school? Maar wat is uw doel, hiermee beriekt u mogelijk het tegenovergestelde!

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Wat ik wil bereiken is dat ik (en mede studenten) geen aantekening in ons dossier krijgen dat de indruk wekt dat wij een stel racisten, of Neo Nazi's zijn. Het betreft een reguliere opleiding ja.


Als dat zo is kan ik u en de medestudenten misschien helpen, maakt u anders even direct contact zodat u meer informatie kan prijsgeven over de school en dat ik de regels enz. door kan nemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag