Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Een (meerderjarige) kennis van ons staat onder huisarrest: hij mag de woning niet verlaten en ook zijn mobiel wordt regelmatig in beslag genomen zodat contact met de buitenwereld minimaal is. Zijn ouders doen dit op het advies van zijn behandelend psychiater. Er is echter geen sprake van een IBS of een RM. Een tijdje geleden is hij "ontsnapt" en bij vrienden ondergedoken. De politie spoorde hem echter op en heeft hem weer naar huis gebracht.

Mijn vraag is tweeledig: Kunnen ouders om wat voor reden dan ook hun kind tegen zijn zin in huis vasthouden?

Als er geen sprake is van een RM of IBS, is de politie dan gerechtigd om het huis van die kennissen te doorzoeken én de betrokkene weer aan zijn ouders over te dragen?

Nee. zonder rechterlijke machtiging mag men niet zomaar iemand tegen zijn wil vasthouden, doet men dit wel dan maakt men zich strafbaar aan vrijheidsberoving / gijzeling en dit is een misdrijf waarop zware straffen staan. Indien de politie hier in mee werkt zijn ook zij strafbaar.

Ook zomaar een huis binnentreden zonder geldige toestemming is een misdrijf en maken zij zich strafbaar een huisvrede breuk en het doorzoeken van spullen is dan al helemaal uit den boze.

Tegen alle feiten kan men aangifte doen, alleen tegen de betrokken agenten betreft een iets andere aanpak. Mocht u verdere hulp en of advies wensen mag u altijd contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag