Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


De ex van mijn vriend beweert dat ze een kind van hem heeft (kind is nu 2,5 jaar oud) Zij heeft nog nooit contact met hem zelf opgenomen hierover. Hij heeft dan ook geen belang bij het kind.
Nu is het zo dat een vriendin van haar zijn familie in het openbaar aanvalt over het feit dat hij een kind heeft. (biologisch gezien kan dit niet want uitgaande van de dag dat het kind geboren is waren ze al uit elkaar ten tijde van de bevruchting)

Nu zitten echter zijn moeder en zus aan te drammen op een DNA-test. Zoals gezegd heeft hij hier geen belang bij.
Nu dreigen ze echter dat zij dan wel contact opnemen mijn de ex en DNA afstaan.

Als uit de DNA test (waarvan DNA dus door moeder of zus wordt afgegeven) blijkt dat hij inderdaad de vader is van het kind.

Wat zijn dan de gevolgen voor mijn vriend???

Als blijkt dat hij de biologische vader is, dan zou zijn ex om kinderalimentatie kunnen vragen via een procedure bij de rechtbank. Dat verzoek wordt in principe toegewezen. De hoogte van de alimentatie hangt af van de draagkracht van uw vriend (zijn inkomen en zijn lasten).
Het is ook mogelijk dat zijn ex-partner vraagt om de gerechtelijke vaststelling van het vaderschap. Dat zou ertoe leiden dat juridisch komt vast te staan dat hij de vader is. Deze procedure kan gecombineerd worden met een verzoek om kinderalimentatie.
Zelf zou uw vriend om een omgangsregeling kunnen vragen.

Beoordeel dit antwoord:

Het voorgaande is juist. Gelet op het feit dat uw vriend kennelijk van mening is dat dit kind niet van hem kan zijn, zal alsdan uit de DNA test van zijn moeder en zus blijken dat hij niet de vader kan zijn. Indien hij toch vader van het kind blijkt te zijn, kan het inderdaad zo zijn dat zijn ex een maandelijkse bijdrage van hem wenst te verkrijgen in de kosten van verzorging en opvoeding van het kind (ook wel kinderalimentatie genoemd). Of hij daadwerkelijk alimentatie zal moeten betalen in dat geval, hangt van een aantal factoren af. Indien de moeder van het kind een laag inkomen heeft, kan het zo zijn dat er volledig in de behoefte van het kind wordt voorzien, door het kindgebonden budget wat zij per maand ontvangt. Alsdan is er geen resterende behoefte meer en zal uw vriend ook niets hoeven bij te dragen. Dit is vooralsnog de heersende lijn in de uitspraken van de gerechtelijke instanties in Nederland. Indien er behoefte van het kind zou resteren, wordt vervolgens gekeken wat de draagkracht is aan de zijde van de moeder en aan de zijde van de vader van het kind. Indien blijkt dat er geen draagkracht is, kan het zijn dat uw vriend ook niet hoeft te betalen. Indien er wel draagkracht is, dient hij mogelijk wel te betalen. Indien zijn ex-partner een alimentatieprocedure opstart, is het verstandig een advocaat in de hand te nemen die namens uw vriend verweer kan voeren. Desgewenst kunt u in dat geval contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag