Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Ik wil graag in de tuin een tuinhuis (bijgebouw) plaatsen waar onze oudste zoon (puber) kan verblijven. Mag dat?
Het gebouwtje op zich; 30M2 en niet hoger dan 5 meter is toegestaan wb omgevingsvergunning. Alleen een van de vragen van de omgevingsvergunning is: is het gebouw ondergeschikt aan de woning. Daarop moet ik volgens de informatie "nee" invullen omdat "het bouwwerk wordt gebruikt als toiletruimte, keuken, slaap-, bad- of woonkamer".
Das raar omdat het in feite natuurlijk wel ondergeschikt is aan het hoofdgebouw (huis).
Evengoed krijg ik de omgevingsvergunning met antwoord 'nee'op deze vraag, maar ook als ik 'ja'invul.
De gemeente zegt dat ik het huisje mag bouwen, volgens omgevingsvergunning en bestemmingsplan Maar dat de functie, namelijk extra ruimte voor mijn zoon, bepaalt dat dit niet mag. Ik zie het huisje als extra ruimte bij het huis, zo lees ik dat ook in bestemmingsplan, nm:
16.3 Specifieke gebruiksregels
Voor de in lid 16.1 genoemde gronden geldt de volgende regel:
• a. de bijgebouwen als bedoeld in lid 16.2.2 mogen uitsluitend worden gebruikt als nevenruimte behorend bij de woning, danwel in overeenstemming met het toegestane gebruik van de eerste bouwlaag van de direct aangrenzende hoofdbebouwing.

De gemeente ziet de extra kamer echter als wonen. Hoe ziet u dit?

En als ik van de functie 'gastenverblijf' maak, mag het dan wel? Dat is immers geen permanente bewoning.

Met vr. groet,

In de omgevingswet is alles geregeld over wat wel en niet mag bij bouwen, verbouwen, wonen etc. De gemeente is de uitvoerende partij die vergunningen uitgeeft en handhaaft indien noodzakelijk en zij zijn de partij die u hierin kunnen adviseren en of u hierin kunnen begeleiden. Echter als zij uw aanvragen afwijzen is het uw recht om hier tegen in bezwaar te gaan en zullen zij hierin ook een uitspraak doen. Bent u het hier niet mee eens kunt u dit ook bij de rechter voor brengen. Of u wel of niet aan bepaalde voorwaarden voldoet zou ik mij ook moeten verdiepen en kan ik direct geen antwoord op geven. Ik adviseer u wel. geen dingen te doen, die u in de problemen brengen.

Beoordeel dit antwoord:

Dit is een vrij veel voorkomende verboden situatie in bestemmingsplannen omdat de woonfunctie wordt vergroot heeft u een reguliere vergunning nodig ( die niet zal worden afgegeven). Een bijgebouw is namelijk geen bouwgebouw zodra er zelfstandige functies voor wonen zijn. Om die reden mogen er bijvoorbeeld ook in de garage geen zelfstandige wooneenheden , en zelfs geen slaapkamers worden gebouwd. Als u toch wilt dat uw zoon daar gaat verblijven raad ik u aan het gebouwtje als tuinschuur of iets dergelijks te typeren.

Beoordeel dit antwoord:

Als de ruimte wordt gebruikt als verblijfsruimte voor uw zoon met toiletruimte, kookgelegenheid, slaap-, bad- en woonkamer dan is het een zelfstandige woonruimte en niet ondergeschikt aan de hoofdfunctie. Dat is niet toegestaan ook niet als u het tuinschuur of gastenverblijf of iets dergelijks gaat noemen.

Beoordeel dit antwoord:

Het is dan inderdaad niet toegestaan: wat u dan riskeert is handhaving en/of boete. Het is aan u om te beoordelen of u dat risico wilt nemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag