Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


De gemeente heeft een leegstaande opslagloods van ongeveer 300 m2 opgekocht. Deze willen ze gebruiken voor tijdelijke harde horeca op zeer korte termijn.
Bij ons op de buurt is in een straal van bijna 1km geen horeca. De hele buurt heeft hier bezwaar tegen ingediend, maar dat word zo van tafel geveegd.
Deze loods grenst volledig aan mijn grond.

Mag dit zomaar, en wat kunnen wij hiertegen doen?

Of gebruik voor horeca in de hal is toegestaan is (mede) afhankelijk van de geldende bestemming. Ook kan met een procedure (tijdelijk) van het bestemmingsplan zijn cq worden afgeweken. Daarnaast zal op grond van de drank en horecawet en brandveilgheid een vergunning benodigd zijn. En wellicht op grond van milieuwetgeving.
Heeft u een officeel bezwaar ingediend? En zo ja tegen welk besluit?

Beoordeel dit antwoord:

Zelfs als de tijdelijke horeca over alle vergunningen beschikt, mag men niet onaanvaardbare overlast veroorzaken. Of daarvan sprake zal zijn, zal de praktijk moeten uitwijzen.

Beoordeel dit antwoord:

Of de loods voor horeca-activiteiten mag worden gebruikt, hangt van het bestemmingsplan af. Als de loods in het bestemmingsplan een horecabestemming heeft, mag er horeca in worden gevestigd. Zoals mevrouw Van Leijen al aangeeft, betekent dat echter niet dat u dan maar alle overlast moet slikken, daar zijn grenzen aan. Welke grenzen kan ik nu niet zeggen, dat hangt af van de situatie ter plaatse, de historie, enz.

Mocht het gebruik voor horeca-doeleinden in strijd zijn met het bestemmingsplan, dan zal de gemeente dat probleem moeten oplossen. De gemeente moet dan rekening houden met richtafstanden die in acht moeten worden genomen tussen 'gevoelige bestemmingen' zoals uw woning, en de loods. Die afstand varieert, afhankelijk van de intensiteit van de horeca-activiteiten, van 10 tot 30 meter. Als de afstand minder is, en dat lijkt zo te zijn, dan moet de gemeente extra voorzieningen treffen om de overlast te beperken. Het alternatief is dat de horeca-activiteit niet in de loods wordt gehuisvest.

Als de gemeente een vergunning verleent waardoor in strijd met het bestemmingsplan een horecabestemming in de loods mag worden gehuisvest, dan kunt u bovendien aanspraak maken op vergoeding van de waardevermindering van uw woning. U moet er wel rekening mee houden dat de waardevermindering slechts deels wordt vergoed.

Ik hoop dat u hiermee vooruit kunt.

Beoordeel dit antwoord:

Zoals de vorige beantwoorders al hebben aangegeven kan de gemeente er alleen een horecavestging beginnen als het past in het bestemmingsplan en als alle benodigde vergunningen zijn verleend. Tegen elk van deze vergunningen kunt u bezwaar maken. Dit geldt ook voor het geval het bestemmingsplan moet worden aangepast.
Een andere mogelijkheid is nog dat de gemeente kiest voor een tijdelijke vergunning. In dat geval moet ook duidelijk de tijdelijkheid worden aangetoond.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag