Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Wij wensen onze zolder/vliering uit te breiden. Voor een dakkapel achter op de 2e verdieping krijgen wij geen toestemming omdat we al een uitbouw achter op onze 1e verdieping hebben. Nu is volgens het omgevingsloket wel een uitbouw van maximaal 60 cm uit het dakvlak mogelijk middels “uitgebouwde dakramen”. Dat is vergunningsvrij en is/heet officieel geen dakkapel.

Voorbeelden hiervan zijn te vinden op www.baskapel.nl of www.luxbox.nl

Nu hebben wij op ons adres en naam een offerte opgevraagd bij een leverancier van zo'n Baskapel/Luxbox. Echter, de prijs was zeer hoog, nl. € 8000,-. Veel te veel voor ons en ook te hoog in vergelijking tot kostprijs en M3 ruimte die je ervoor terugkrijgt. Nu is mijn man timmerman geweest en zeer handig en kan dit ook zelf maken door 3 dakramen te bestellen en de uitbouw dusdanig te maken dat hij maximaal 60 cm uit het dakvlak steekt en voldoet aan de normen van het omgevingsloket.

Maar omdat ik lees dat:
• de Baskapel een geregistreerd handelsmerk is en is beschermd door Europees modelrecht
EN
• de LUXboX aangeeft op hun site “als model geregistreerd bij het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom. Dit houdt in dat wij het merk en modelrecht bezitten van de vorm en uitstraling van de LUXboX.”

Vraag ik mij af of wij hiermee dat recht schenden als we het zelf maken en plaatsen? (overigens ook vreemd dat beide partijen elkaar niet in de weg zitten?)
En of dit problemen geeft als wij later ons huis verkopen?

Uiteraard is het voor particulier gebruik en brengen wij niets op de markt. Ik zie op internet namelijk daar iets over terug bij Europees Modelrecht.

Als er rechten op zitten. Niet aan beginnen om het na te maken etc. Dan kunnen er vele nare gevolgen uit voort komen als u het na maakt en zij komen er achter. Natuurlijk kunt u wel zelf een model bedenken die afwijkt van die van hen. Maar let wel op dat alles wel klopt volgens het bouwbesluit. Dit is namelijk wel belangrijk bij een vergunningaanvraag zodat de gemeente het goed kan keuren.

Beoordeel dit antwoord:

U mag dit voor eigen gebruik namaken. Het is slechts verboden om een uitvinding van een ander commercieel uit te buiten. In uw situatie is daar geen sprake van. Zie http://www.iusmentis.com/octrooien/spoedcursus/rechten/.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag