Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


1. Ik heb 140 meter hekwerk laten plaatsen.
120 meter op grens tussen twee naburige erven. Preciese kadastrale grens was onbekend. Ik heb kadaster laten meten.

Buurerf weigert mee te betalen aan kadasterkosten. Het hek staat binnen de erfgrens en is dus niet mandelig.

Ze zijn m.i. verplicht mee te betalen aan kadasterfactuur, is dat correct?

2. Resterende deel hekwerk (20 m )is bedoeld op grens van ander buurperceel. Dat perceel heeft 3 egenaren, een van de drie is vol eigenaar van het onder 1 genoemde buurperceel.

Dat hekwerk blijkt fout te staan (kadastrale grens niet tevoren gemeten) en beslaat ongeveer 34 m2 van het 1200 m2 grote perceel met 3 eigenaren.

Eigenaar 1 en eigenaar 2 hebben geen bezwaar tegen verkoop en vragen elk 100 euro (bosgrond) Eigenaar 3 echter, die tevens eigenaar is van onder 1 genoemde buurperceel weigert te verkopen. tenzij ik van volledig los hiervan staande rechten afgeef.

Kan hij verplicht worden te verkopen als de 2 anderen wel willen verkopen?

Hij eist dat ik het hekwerk laat verplaatsen BINNEN de nu gemeten erfgrens. Ik wil het OP die erfgrens hebben., omdat die 20 meter dan mandelig wordt.
Hij zegt geen hek te willen , er geen belang bij te hebben en weigert dat.. Kan hij mandeligheid weigeren?

1. Nee, de buren hoeven niet mee te betalen aan de kadasterkosten. Dat kan alleen via een vordering tot grensbepaling bij de rechter.
2. De derde buurman is wettelijk niet verplicht zijn toestemming te geven voor verkoop van zijn grond.
3. De derde buurman is wel verplicht medewerking te verlenen aan de realisering van een scheidsmuur op de erfgrens. Doet hij dat niet, dan kan hij daartoe worden gedwongen via de rechter.

Beoordeel dit antwoord:

In aanvulling op het bovenstaande. De regeling omtrent de "verplichte scheidsmuur op de erfgrens " geldt alleen binnen een aaneengebouwd gedeelte van de gemeente en kan ook per gemeente nog verschillen (5:49 BW):
Ieder der eigenaars van aangrenzende erven in een aaneengebouwd gedeelte van een gemeente kan te allen tijde vorderen dat de andere eigenaar ertoe meewerkt, dat op de grens van de erven een scheidsmuur van twee meter hoogte wordt opgericht, voor zover een verordening of een plaatselijke gewoonte de wijze of de hoogte der afscheiding niet anders regelt. De eigenaars dragen in de kosten van de afscheiding voor gelijke delen bij.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag