Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


We hebben een woning gekocht waarvan we bekend zijn met aanwezig asbest op een paar plekken (zie eerste deel asbestclausule). Dit was akkoord, ook vrijwaring van aansprakelijkheid van verkoper voor de aanwezige asbest. Nu hebben we de volgende clausule onder ogen gekregen in het concept van de koopovereenkomst. Dit gaat naar mijn mening een stap te ver. Want indien we in de toekomst iets ontdekken waardoor normaal gebruik van de woning niet meer mogelijk is, wil ik de verkoper nog wel aansprakelijk kunnen stellen. Of stel ik een te ver gaande eis?

Hoe dit op te lossen? nb. we hebben nog niet getekend..

Uit concept-koopovereenkomst:

"6.4.3 Aan de koper is bekend dat in de onroerende zaak asbest is verwerkt.
aanvulling artikel 6.4.3. Koper verklaart bekend te zijn met de aanwezigheid van asbesthoudende stoffen/materialen in de onroerende zaak, namelijk in de beplating van de binnenmuren van de voor- achtergevel op de eerste en tweede verdieping. Partijen verklaren er voorts mee bekend te zijn, dat mogelijk nog meer asbesthoudende stoffen/materialen in de onroerende zaak aanwezig kunnen zijn. Het risico daarvan rust geheel bij de koper. Indien de asbesthoudende stoffen/materialen dienen door de koper maatregelen en voorzieningen te worden getroffen die de wetgeving voorschrijft. Koper verklaart met deze wetgving bekend te zijn en aanvaardt alle aansprakelijkheid en gevolgen die uit de aanwezigheid van asbest en/of verwijdering van asbest uit de onroerende zaak kan voortvloeien.
In afwijking van artikel 6.3 van deze koopakte en artikel 7:17 lid 1 en 2 BW komt het geheel of ten dele ontbreken van een of meer eigenschappen van de onroerende zaak voor normaal en bijzonder gebruik en het eventueel anderszins niet-beantwoorden van de zaak aan de overeenkomst als gevolg van de aanwezigheid van enig asbest in welke samenstelling en/of op welke plaats dan ook voor rekening en risico van koper."

Goedemiddag,
De verkoper heeft alle relevante informative over de asbest gegeven en duidelijk is dat er sprake is van een risico. De verkoper wil dat het risico voor de asbest helemaal bij u komt te liggen. U kunt vier dingen doen:
- een uitgebreide asbestinventarisatie laten uitvoeren en, afhankelijk van de uitkomst, besluiten om al dan niet kopen;
- nu kopen, en daarna een inventarisatie laten doen, en in de overeenkomst vastleggen dat indien uit een inventarisatie meer asbest blijkt dan nu bekend is (of de saneringskosten een bepaald bedrag overschrijden), u de overeenkomst kunt ontbinden of dat partijen dan opnieuw over de prijs onderhandelen;
- het risico aanvaarden;
- afzien van aankoop.

Zeker als bij de prijsvorming rekening is gehouden met de aanwezigheid van meer asbest, is begrijpelijk dat de verkoper op zijn beurt in de toekomst niet alsnog met aansprakelijkheid wegens asbestproblematiek te maken wil krijgen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag