Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wij wonen in een rijwoning en hebben samen met anderen een toegang tot een gezamenlijke oprit de afgelopen 30 jaar.. De bewoner van het eerste huis is eigenaar. Onlangs is de dochter in het huis komen wonen, heeft een afsluiting geplaatst die we via badge kunnen openen en daardoor nog steeds toegang krijgen, daar hebben wij(buren) een papier die zijzelf heeft opgesteld getekend. Wij parkeerden onze auto steeds achter de woning en nu zegt zij dat we dit niet meer mogen doen want het is haar eigendom, zij heeft haar grond afgetekend met witte lijnen en we kunnen zelfs geen fiets meer plaatsen of dergelijke die binnen haar lijntjes komt. Kan dit zomaar na 30 jaar, hoe zit dat met verworven recht?

Is er in uw eigendombewijs, onder het kopje 'Erfdienstbaarheden', iets opgenomen over een recht van overpad? Zo niet, dan zijn er de volgende mogelijkheden:
- Mogelijk is er door verjaring een overpad ontstaan. Daarvoor is vereist dat meer dan 20 jaar 'illegaal' (dus zonder toestemming van de eigenaar van het eerste huis) gebruik is gemaakt van de oprit.
- Als u geen andere toegang hebt tot de openbare weg, kunt u de oprit mogelijk laten aanwijzen als 'noodweg'.
- U probeert (eventueel tegen betaling) alsnog toestemming te krijgen voor het gebruik van de oprit.

Ik kan u op dit moment geen keuze adviseren, daarvoor zal ik meer over de situatie moeten weten.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

In de koopakte staat dat er steeds toegang moet verleend worden aan de personen van de laatste woning via een hekken. Deze laatste maken daar geen enkel probleem van dat onze wagen daar geparkeerd staat aangezien zij via deze weg geen gebruik maken om op de openbare weg te komen. Het zijn de bewoners van het eerste huis en tevens de eigenaars van de oprit die nu alles afsluiten nadat wij 30 jaar iedere dag onze wagen daar hebben geparkeerd. Eerst door een hekken te plaatsen, maar ze zijn verplicht om ons doorgang te verlenen dus kregen wij een badge. Het probleem is dat we gewoon niet meer op hun eigendom mogen staan, zelfs geen fiets, en dit na 30 jaar.


Het is, als ik het zo lees, niet onmogelijk dat door verjaring (meer dan 20 jaar) een erfdienstbaarheid is ontstaan voor het parkeren van voertuigen op de grond van de buren. Ik ben bereid vrijblijvend naar de kwestie te kijken, als u mij de koopakte en een situatieschets toestuurt.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag