Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Mijn Buurman en ik hebben tussen onze percelen een sloot. We zijn beide voor de helft eigenaar.
Nu wil mijn buurman een recht van doorvaart vestigen voor een achterliggend perceel. Hier worden 20 chalets gebouwt.
Mijn achtertuin is nu nog behoorlijk prive, maar met de doorvaart is dit niet langer het geval.
De mensen van het andere perceel kunnen ook via een andere route over het water bij hun chalets komen
Kan ik dit tegenhouden ?

U bent deeleigenaar van de sloot en hoeft in beginsel geen toestemming te geven dit recht te beperken met een erfdienstbaarheid.

Beoordeel dit antwoord:

Een kleine aanvulling op het antwoord van mevrouw Ferwerda. Bovenstaand antwoord is correct indien het zo is dat u en uw buurman ieder voor de onverdeelde helft eigenaar zijn van de sloot. Indien het echter zo is, dat ieder een deel van de sloot in eigendom heeft, dus als de kadastrale grens in het midden van de sloot ligt, is het anders. In dat geval kan uw buurman op zijn deel een erfdienstbaarheid vestigen zonder uw medewerking. Uitoefening van de erfdienstbaarheid door de eigenaren van de chalets wordt dan wel een lastig verhaal omdat ze in dat geval alleen maar een recht van doorvaart hebben op het deel van de sloot van de buurman.

Beoordeel dit antwoord:

Los van de vraag hoe het zit tussen u en uw buurman speelt nog het volgende. In het buitengebied worden sloten vaak gezien als openbaar toegankelijk gebied. Ik begrijp dat er bij u in de buurt recreatieve ontwikkelingen zijn die zouden kunnen leiden tot "watersportverkeer" via de sloot. Tenzij u fysieke maatregelen neemt om het gebruik van (uw deel van de ) de sloot als doorgaand vaarwater onaantrekkelijk te maken, denk ik dat u (ongeacht eventuele afspraken tussen u en uw buurman) rekening moet houden met dreigende nadelige gevolgen voor uw privacy.

Beoordeel dit antwoord:

Een aanvulling op bovenstaande antwoorden. De wet bepaalt dat als de erfgrens door het midden van de sloot loopt, elk der eigenaars de bevoegdheden van 'mede-eigenaar' heeft. Dat betekent dat de beide eigenaars de gehele breedte mogen gebruiken om bijv. te varen, te vissen of te zwemmen. Tegelijkertijd betekent dit dat één eigenaar niet net kan doen of hij niets met de andere eigenaar te maken heeft, door voor zijn 'deel' een recht van doorvaart te vestigen zonder zich te interesseren voor uw belang. Een recht van doorvaart laat zich niet splitsen tot de helft van de watergang, de doorvaart betreft immers de watergang als geheel. Bijgevolg moeten beslissingen over het in gebruik geven van het water in gezamenlijkheid worden genomen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag