Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Het gaat hier om een woning die door 2 vrienden voor 30 jaar geleden gekocht is.
Alle kosten zoals aankoop bedrag en verbouwings kosten zijn samen betaald.
Er is een akte opgesteld dat vriend 1 (omdat hij 30 jaar ouder is dan ik was toen) in de woning zou gaan wonen tot zijn overlijden of voor als hij de woning zou verlaten.
Inmiddels heeft vriend 1 de woning verlaten en mag ik vriend 2 de woning betrekken ook tot aan mijn dood of bij verlaten.
Zouden vriend 1 en ik vriend 2 komen te overlijden dan erven de kinderen van vriend 1 en vriend 2 de woning die dan verkocht word en de opbrengst door de kinderen gedeeld word.
Nu staat er ook in de akte dat als vriend 1 de woning verlaat ik zijn deel mag overkopen zodat ik alleen aigenaar word , de prijs van de woning word bepaald door de woz waarde.
Dus ik betaal vriend 1 de helft van de woz waarde maar ik moet ook kosten koper voor mijn rekening nemen.

Nu komt mijn echte vraag waar ik mee zit als ik het deel overneem is dat volgens zeggen een akte van toescheiding omdat ik al mede-eigenaar ben .
Moet ik dan over het deel wat ik overneem weer overdrachtsbelasting betalen.er is bij aankoop van de woning toch al overdrachtsbeslasting betaald.
Er rust geen Hypotheek op de woning

Begrijp ik het goed dat vriend 1 en vriend 2 niet samen in de woning hebben gewoond? In dat geval zou de zogenaamde "samenlevers vrijstelling" van toepassing zijn (artikel 15 lid 1 letter g Wet op Belastingen van Rechtsverkeer). Er zou in dat geval geen overdrachtsbelasting verschuldigd zijn.

Indien er geen sprake was van samenwonen (of zoals de wetgever dat noemt een gemeenschappelijke huishouding) dan is er helaas wel overdrachtsbelasting verschuldigd. In dit geval mag echter de waarde van het aandeel waartoe men al gerechtigd was in mindering worden gebracht (artikel 12 lid 1 Wet op Belastingen van Rechtsverkeer). Er is dan dus in feite overdrachtsbelasting verschuldigd over de helft van de waarde van de woning.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Het klopt vriend 1 en vriend 2 hebben niet samen in de woning gewoond vriend 1 heeft er 21 jaar in gewoond met zijn vrouw
Vriend 1 heeft de woning verlaten, en mag ik daar gaan wonen zoals afgsproken is volgens de akte.
Nu ik ze wil vriend 1 gaan uitkopen maar heeft de notaris een akte van verdeling opgemaakt maar heeft daar ook overdrachtbelasting in opgenomen waarvan ik dacht dat die niet van toepassing was


Kunt u mij het door de notaris opgestelde concept toemailen, dan kijk ik er naar

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag