Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


We hebben een juridische vraag over de verhuur van ons koophuis. We zijn benieuwd of u ons verder kan helpen.

In verband met tijdelijk werk in het buitenland hebben wij vanaf 01-06-2015 ons koophuis onder het mom van de expat regeling verhuurd. We hebben hiervoor een contract opgesteld van 1 jaar met een opzegtermijn van 3 maanden voor beide partijen. Tot nu toe zijn er geen problemen met de huurders geweest. In verband met gezinsuitbreiding willen we echter ons huis gaan verkopen, en dit hebben we dit op 31-04-2016 per e-mail aan de huurders medegedeeld. We hebben aangegeven het 1 jarige huurcontract dat op 01-06-2016 afloopt niet te willen verlengen. De huurders geven nu echter aan dat we hen ‘niet zomaar uit het huis mogen zetten’ en geven tevens aan dat een belangrijke omissie in het huurcontract is dat we niet hebben gespecificeerd dat de verhuur onder de leegstandswet valt. De huurders zijn nu weliswaar op zoek naar een koophuis, maar geven aan willen ons huis blijven huren totdat ze een huis hebben gekocht. Dit kan snel gebeuren, maar zou ook zomaar nog enkele maanden of een half jaar kunnen duren.

Wat ons betreft willen we best onderhandelen dat ze een aantal maanden langer ons huis blijven huren, maar dan wel op onze voorwaarden. We hebben daarom een aantal vragen. Klopt het dat de huurders in ons huis mogen blijven zitten ondanks dat wij het 1-jarige huurcontract, zie bijlage, niet hebben verlengd? Wij waren in de veronderstelling dat het huurrecht pas na 1 jaar ingaat en dat dit huurrecht niet geldt ivm de expat regeling. Kunnen we een nieuw contract met de huurders afsluiten voor een paar maanden? Indien we dit doen, aan welke voorwaarden moet het contract dan voldoen zodat het huis na een aantal maanden ook echt beschikbaar is voor verkoop? (d.w.z. dat de huurders ook echt moeten vertrekken bij het aflopen van het contract)?



We zijn erg benieuwd naar uw reactie.

Een tijdelijk contract met een huurder van woonruimte is in de praktijk vaak toch niet tijdelijk. Slechts voor huurcontracten die 'naar hun aard van korte duur zijn' (vakantiehuisje bijvoorbeeld) geldt geen huurbescherming. Een contract voor een jaar is niet naar zijn aard van korte duur, omdat het om woonruimte gaat.

Toch zie je soms dat de rechter bereid is aan de intenties van de huurder en de verhuurder recht te doen, door ook bij reguliere huur van woonruimte (zij het dan op basis van een tijdelijk contract) soms geen huurbescherming aan de huurder toe te kennen. Dan moet uit de overeenkomst en ook uit de overige omstandigheden wel duidelijk blijken dat partijen ook echt een kortdurende huurrelatie hebben beoogd. Op de site kan ik de bestanden die u hebt willen uploaden niet zien, maar u kunt wel rechtstreeks contact met mij opnemen. Dan kan ik u een bericht zenden en kunt u mij de bestanden toesturen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag