Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Laatst heb ik in mijn eigen tuin een oprit / parkeerplaats voor mijn wagen gerealiseerd, afgesloten met een hekwerk. De woning heb ik recent aangekocht, de vorige eigenaars hadden op dit inmiddels aangepaste stuk gewoon een stukje tuin. Dus de situatie dat daar nu een uitrit is voor een wagen, is dus vrij nieuw voor de buurt.

Nu gebeurt het met enige regelmaat dat de bezitter van een (buitenlands!) voertuig de vrijgekomen ruimte voor de poort regelmatig ziet als een parkeerplaats. De eerste maal wilde ik mijn voertuig dus op mijn eigen domein parkeren, maar was dus gehinderd door deze - in mijn ogen - foutparkeerder. Toen het een tweede maal gebeurde, had ik de kans om deze man aan te spreken dat het niet de bedoeling is dat hij zijn voertuig parkeert op deze plaats. Deze man spreekt echter gebrekkig Engels, maar weet blijkbaar genoeg over de regelgeving in ons land om aan te geven dat het zijn recht is om daar te mogen parkeren (het kon hem niets schelen; haalde gewoon zijn schouders op). Ik heb hierover al contact gehad met de politie, omdat ik de "wie niet horen wil, moet maar voelen"-regel wil toepassen door hem op wettelijke manier weg te laten slepen; dus via de politie. Echter kan ik de politie niet echt overtuigen, aangezien het voertuig van de man weliswaar voor privé-eigendom staat, maar geen ander voertuig hindert. Het toeval wil inderdaad dat het voertuig er steeds staat telkens als mijn auto niet op mijn terrein staat (ik ben dan ook regelmatig weg voor werk). Het gebeurt voornamelijk als ik mijn wagen op mijn terrein wil zetten. Ik kreeg het advies van de politie om mijn auto in dat geval elders te parkeren en er met de eigenaar van de foutparkeerder uit te komen (maar inmiddels ben ik er dus achter dat er niet mee te praten valt). Ik woon in een rustige gemeente, dus parkeerplaatsen vinden is niet zo'n probleem. Maar ik vind het in dit geval toch echt de taak van de politie om hierin tussen te komen. Het betreft hier namelijk een inrit; op de poort staat het ook duidelijk aangegeven dat parkeren daar niet gewenst is. Bij mijn weten mag men daar dus niet parkeren, lijkt me?

Ik heb een behoorlijke investering gedaan om een oprit in mijn tuin te creëren, dit heb ik niet gedaan voor een ander! Ik vind het verder ook frappant dat ik in mijn eigen land en voor mijn eigen woning blijkbaar alles maar moet laten gebeuren door een buitenlander (mijn excuses als ik racistisch overkom). Deze buitenlander is hier vaker, dus moet hier wel ergens een verblijfplaats hebben, maar rijdt nog steeds met een wagen met buitenlands kenteken waardoor deze geen enkele bijdrage levert aan het onderhoud van onze wegen. Het is moeilijk te verkroppen dat ik dit soort getreiter - want zo noem ik dat! - dan maar zomaar moet pikken. Ik vermoed wel dat dit dus allemaal niet zo wettelijk is, graag wil ik weten waar ik terecht kan om dit heerschap op andere gedachten te krijgen of zelfs keihard aan te laten pakken.

De eigenaar van de auto beroept zich vermoedelijk op de Wegenverkeerswet, daarin staan regels voor 'openbare wegen'. "Openbare weg" betekent overal waar je met de auto kan en mag komen. Formeel is dus ook uw parkeerplaats 'openbare weg' en mag de politie niet zonder meer optrede. Vermoedelijk is de politie van mening dat zij niet kunnen optreden tegen de eigenaar van de auto, nu die formeel op de "openbare weg" parkeert. Dat betekent o.a. dat de verkeersregels op uw terrein toepasselijk zijn.

U hoeft echter als eigenaar van de grond niet te accepteren dat iemand op uw privégrond parkeert. Ik adviseer u via een bord aan te geven dat het gaat om privéterrein, eventueel voorzien van de mededing 'Verboden toegang voor onbevoegden, artikel 461 Wetboek van Strafrecht'. De politie kan dan wel optreden.

Verder kunt u overwegen een memo achter de ruitenwisser te doen dat als de auto in de toekomst weer op uw terrein staat, u tegen de eigenaar een rechtszaak zal aanspannen en dat u zich het recht voorbehoudt om bijvoorbeeld een wielklem toe te passen of de auto af te slepen. Dat laatste is overigens niet zonder meer toegestaan, maar mogelijk helpt het. Bovendien kan u te allen tijde bij de rechter vorderen dat de inbreuk op uw eigendomsrecht aan de eigenaar van de auto wordt verboden. Dat op uw terrein de regels van de Wegenverkeerswet van toepassing zijn, en dat de politie daardoor niet direct een rol heeft, maakt immers niet dat u maar moet accepteren dat anderen zich onrechtmatig op uw eigendom begeven.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor uw duidelijke antwoord.

De auto van de foutparkeerder staat overigens niet op een plaats op de openbare weg die dus de doorgang naar de poort blokkeert, maar die staat gewoon pal voor de poort die eigenlijk een stukje terug op het eigen domein staat. Die ruimte is eigenlijk voorbehouden voor mezelf (of voor iemand anders die ik daar toestemming voor geef) indien ik daar kort wens te parkeren en het daarom niet wenselijk is om iedere keer de poort te moeten openen . Dat stukje was vroeger een haag die nu dus gesnoeid is, en de grond is gefundeerd. Volgens het kadaster is dat gewoon mijn eigen terrein. Bovendien 'steekt' een deel van de garage nog wel voor de poort uit, het is gewoon een kwestie van de auto (over de stoeprand heen) in te parkeren op dat stukje.

Het spreekt voor zich dat dit stukje vanaf de openbare weg gewoon bereikbaar is (hoewel het gaat om een rustige straat in een woonwijk), maar dat wil inderdaad niet zeggen dat jan en alleman daar zomaar op mag parkeren. Het zegt genoeg dat niemand hier het in zijn hoofd haalt om daar doodleuk te parkeren, ook mijn buren zijn het eens dat ik dit niet hoef te tolereren. Het zijn deze mensen die overigens al gezien hebben dat deze persoon over de poort kijkt of mijn wagen daar niet staat, en indien dit niet het geval is gaat hij er doodleuk staan. Een buitenlander die geen Nederlands en nauwelijks Engels spreekt, zou zich beroepen op een 'wet van de openbare weg', en sluw genoeg is hiervoor?

Mijn bijkomende vraag is: is er in dit geval ook sprake van de openbare weg? Gezien de rustige en veilige omgeving (provincie Zeeland) komt hier niet elke dag een politiewagen langs, en houdt men vermoedelijk geen rekening met de vernieuwde situatie. Ik meen mij nog te herinneren uit de theorielessen voor het rijexamen, dat het toch verboden is een uitrit te blokkeren.

Het is mij overigens bekend dat ik de auto niet zelf weg mag laten slepen, vandaar mijn gang naar de politie. Uw antwoord verduidelijkt wel waarom de politie hier niet tegen optreedt. Er hangt wel een bord met een parkeerverbod op de poort, maar dat is zonder verwijzing naar het Wetboek van Strafrecht. Dus dat laatste is misschien een optie, eventueel zelfs mijn eigen kenteken er naast hangen zodat duidelijk is dat dit enkel voor de eigenaar is voorbehouden. Een voor mij nog betere oplossing zou zijn, wanneer de onverlaat het zich weer permitteert om voor mijn poort te parkeren, dat ik ofwel mijn eigen wagen parkeer (of die van een kennis) ter hoogte van de poort, zodat 'meneer' geblokkeerd staat en zo wel verplicht is een andere oplossing te gaan zoeken; en het voor eens en altijd duidelijk is dat dit niet getolereerd wordt. Vraag is of dit wettelijk gezien dan weer toegelaten is.

Ik kijk uit naar uw antwoord.


De grens tussen wat is toegelaten en wat niet, is niet scherp te trekken. Zelf afvoeren van de auto is niet toegestaan (onrechtmatig), een wielklem monteren evenmin. Blokkeren van de auto kan evenzeer onrechtmatig zijn; u hebt namelijk geen juridisch geldige grond ('titel') om 'afgifte' van de auto 'op te schorten', zoals bijvoorbeeld een garagehouder wiens factuur nog niet is betaald, wel mag. De auto blokkeren zou echter wel kunnen worden aangemerkt als dubbelparkeren. Omgekeerd geldt dat parkeren voor uw inrit/uitrit ook een beboetbaar feit kan zijn. U ziet, het is niet eenvouding. Een kort geding met een dwangsom lijkt de meest aangewezen weg. Nadat er dwangsommen zijn verbeurd kunt u de auto in beslag laten nemen en executoriaal laten veilen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Beste,

Op het moment van schrijven is het weer zover: de auto staat opnieuw op mijn domein, ondanks het door u geadviseerde bord wat door mij is aangebracht. Zoals u het heeft beschreven is het juridisch wellicht niet correct, maar ik heb mijn auto gewoon langs de straatkant neergezet ter hoogte van mijn oprit (er staan meer geparkeerde wagens langs die kant - dus ik weet niet of hier dan van dubbel parkeren sprake is, want het overige verkeer kan hier prima passeren). De eigenaar van de buitenlandse auto staat nu op zich geblokkeerd. Maar, zoals u zelf schrijft: parkeren op andermans oprit is ook niet toegelaten. Ik heb een foto genomen van de situatie, er zijn verderop in de straat parkeervakken die nooit helemaal vol staan, dus meneer kan daar ook staan. Bovendien wijzen de eerder beschreven feiten (het weglachen van mijn verzoek om er niet meer te parkeren; relaas van de buren: persoon kijkt over de poort of mijn wagen niet op het domein staat zodat er geen sprake is van 'blokkeren') erop dat het puur om pestgedrag gaat.

Ik heb een briefje onder de vooruit gestoken met de uitnodiging om bij me aan te bellen wanneer meneer weg wil rijden, om eens en voor altijd duidelijk te maken dat ik het niet wil hebben dat meneer voor mijn oprit parkeert. Als de bevoegde instanties niet wensen op te treden, moet ik het heft nu eenmaal zelf in handen nemen.


Zoals de situatie hier beschreven wordt, is er m.i. geen sprake van een weg. Immers, anderen kunnen hierover niet van A naar B komen. Het betreft slechts openbare ruimte die tevens prive eigendom is. De foutparkeerder pleegt vernieling omdat hij een goed dat van een ander is onbruikbaar maakt.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag