Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik heb een huis gekocht en nu blijkt dat er verscheidene verborgen gebreken zijn, eerst kwam een lekkende dakgoot waarvan ik aan kon tonen dat hun hiervan op de hoogte waren voor de overdracht, dit werd gelijk opgepakt en we zijn nu bezig om tot een oplossing van het probleem te komen. Goede afhandeling lijkt het. Maar toen ik het plafond in de aanbouw verwijderde tijdens de verbouwing kwam ik een rotte dakconstruktie tegen waar duidelijk zichtbaar iemand doorheen gezakt is en vervolgens met een stukje dakleer de zichtbaarheid hebben verdoezeld. nu hoopte ik wederom dat er een goede afhandeling zou zijn zoals de vorige keer maar nee, ik werd genegeerd, ze zijn niet eens wezen kijken en durfden het probleem vanuit hun kantoor te ontkennen en ik werd gewezen op de ouderdomsclausule die vermeld staat in de koopakte. Wat is de haalbaarheid van deze zaak en wie is er aansprakelijk?

Ik zou de koopovereenkomst voor u moeten bekijken maar in beginsel is de verkoper aansprakelijk, zeker als u kunt aantonen dat zij dit wisten maar u niet hebben verteld. Hebt u foto's gemaakt en evt een deskundigenrapport? Indien u mijn hulp wilt kunt u mij rechtstreeks benaderen.

Beoordeel dit antwoord:

Op grond van de standaard NVM-koopakte loopt u na de overdracht zelf alle risico's van verborgen gebreken (artikel 5.1). Volgens artikel 5.3 garandeert de verkoper echter de geschiktheid voor gebruik als woning. Een kapot dak dat niet aan de daarvoor geldende sterkte-eisen voldoet is in potentie een veiligheidsrisico dat niet aan de eisen uit het Bouwbesluit voor bestaande bouw voldoet. Het is denkbaar dat dat een claim oplevert richting de verkoper.

Daarnaast is de verkoper verplicht de koper te informeren over hem bekende verborgen gebreken. Als hij dat aantoonbaar verzwijgt, kunt u op grond van dwaling koopprijsvermindering vorderen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag