Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik heb een vraag betreft een verhuurd winkelpand. Mijn tante verhuurt dit winkelpand en in het verre verleden (ruim 20 jaar geleden) is hier een huurcontract voor opgesteld(en ook door beide partijen ondertekend). De huur werd aangegaan voor 5 jaar, maar na het verstrijken van deze 5 jaar is er geen nieuw huurcontract opgesteld. Tot op heden huurt de huurder deze ruimte nog steeds. Het bedrag in dit huurcontract is nooit veranderd, waardoor het huidige huurbedrag zeer laag te noemen is. Mijn tante heeft een nieuw huurcontract opgesteld met een nieuw huurbedrag en heeft voorgesteld aan de verhuurder om deze te ondertekenen. De verhuurde heeft hier echter geen oren naar.
1. Kan de huurder zomaar weigeren te ondertekenen? Het termijn in de oude huurcontract is immers al jaren verstreken. 2.Mocht de huurder niet tekenen, wat zijn de opties om de huidige huur stop te zetten?

1.
Ja, de huurder hoeft geen nieuw contract te tekenen.

2.
Als uw tante niet meer aan deze huurder wil verhuren omdat deze geen redelijke huur wil betalen en dus de huur wil beeindigen, dan is het van belang om in het huurcontract na te gaan of is overeengekomen dat een doorlopende huurperiode steeds geldt voor bepaalde tijd (bijvoorbeeld steeds vijf jaar) of voor onbepaalde tijd. De voor bepaalde tijd aangegane overeenkomst kan alleen tegen het einde van de bepaalde tijd worden opgezegd, maar (bij verhuur van winkelruimte) wel met een opzegtermijn van 1 jaar; de huur voor onbepaalde tijd kan altijd worden opgezegd mits een opzegtermijn van 1 jaar in acht wordt genomen.
3.
Als de huurprijs lager is dan de ter plaatse geldende huurprijs voor vergelijkbare winkelruimte en de huurder niet in gaat op een redelijk voorstel tot huurprijsaanspassing , dan kan via de kantonrechter worden gevraagd om de huurprijs aan te passen tot een ter plaatse redelijk niveau.

Beoordeel dit antwoord:

Aanvulling op punt 2: bij winkelruimte geldt dat de huurder huurbescherming geniet, ook als de standaard termijn van in totaal 10 jaar is verstreken. De huur kan slechts door de rechter worden beƫindigd op grond van een belangenafweging. De huur is dus zeker niet zonder meer opzegbaar, ook niet als die voor onbepaalde tijd is aangegaan.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag