Stel vraag

Particulier


Mag een deurwaarder beslag leggen op een woning die zgn. Onder water staat en waarvan vooraf vaststaat dat de schuldeisers hier geen opbrengst uit gaan ontvangen. Het betreft en woning waarop een voorlopig koopcontract is afgesloten en waar een behoorlijke restschuld over blijft na de verkoop.

Ja, er mag beslag gelegd worden op de woning.
Dat de woning onder water staat kan de deurwaarder, c.q. zijn opdrachtgever niet constateren. Een derde kan bij het kadaster slechts de hoogte van de hypothecaire inschrijvingen zien en niet de hoogte van de daadwerkelijke schuld. In veel geval is het bedrag van de hypothecaire inschrijvingen hoger dan de daadwerkelijke schuld.
Een koper kan zich beschermen tegen beslaglegging na het sluiten van de koopovereenkomst door het koopcontract in te laten schrijven bij het kadaster. Is er geen koopovereenkomst ingeschreven dan kan de beslaglegger gewoon gaan executeren.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Helpt het om de deurwaarder het voorlopige koopcontract te tonen zodat hij zelf kan constateren dat er een restschuld is, of is als verkoper de enige weg om via een kort geding het beslag te laten opheffen. Je wordt als schuldenaar wel onevenredig getroffen door zo'n beslag, waar de schuldeiser uiteindelijk niets wint en jijzelf met een veel hogere schuld te maken krijgt.


De deurwaarder voert slechts een opdracht voor een schuldeiser uit en is niet zelf de beslaglegger. Die betreffende schuldeiser kunt u benaderen met de stukken waaruit blijkt dat er geen overwaarde is. De notaris die de overdracht verzorgt neemt overigens ook contact op met de betreffende schuldeiser omdat het beslag doorgehaald moet worden voor de levering aan de koper, u bent immers verplicht om vrij van hypotheken en beslagen te leveren. Indien de schuldeiser niet meewerkt is een kort geding vaak de enige oplossing.
Eventueel kan ik namens u contact met de schuldeiser opnemen, graag even rechtstreeks contact indien u hier gebruik van wenst te maken.

Beoordeel dit antwoord:

Als de executiewaarde lager is dan de hypotheek, zal een rechter waarschijnlijk oordelen dat de executie niet mag worden doorgezet, dat is misbruik van bevoegdheid. Hierbij is overigens wel van belang dat de schuldenaar aantoont dat hij voor het overige doet wat hij kan om de schuld aan de beslaglegger te voldoen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag