Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Goedenavond. Ik heb een appartment gekocht, kort na de oplevering waarvan er klachten blijken te zijn inzake geluidsoverlast vanwege kennelijke onvoldoende geluidsisolatie onder mijn laminaatvloer. De vorige eigenaar is nooit ingegaan op verzoeken isolatie aan te brengen. Dit is bij mijn weten geen VvE-kwestie geworden. De kwestie en het kennelijke gebrek aan de laminaatvloer waren mij niet bekend. De kwaliteit van de vloer op dit punt heb ik niet onderzocht. Voor het tekenen van de koopakte heb ik de verkoper uitdrukkelijk gevraagd of er burenkwesties spelen. Het (mondelinge) antwoord was ontkennend. Dit is dus een leugen. Kan ik hem aansprakelijk stellen, bijv. op basis van het volgende uit de koopakte: " Verkoper staat niet in voor de afwezigheid van gebreken die dat normale gebruik belemmeren en die aan koper bekend zijn of kenbaar zijn op het moment van het tot stand komen van deze koopovereenkomst".
Bij voorbaat dank voor uw antwoord.

Dat zou kunnen maar ik vraag me wel af of er in de huisregels niet staat beschreven hoe de vloeren moeten worden bedekt om geluidsoverlast tegen te gaan. Als dat zo is stemt de verkoper ermee in dat zijn vloer conform de geldende regels zijn, en kan er sprake zijn van een verborgen gebrek omdat normaal gebruik van het appartement niet mogelijk is ( u kunt niet rustig wonen want er is sprake van doorklinken en geluidshinder door u veroorzaakt) . Het gebrek zelf ligt op de grens van feitelijk gemis van een ondervloer en een juridisch gebrek : u wordt aangesproken op grond van het burenrecht.

Beoordeel dit antwoord:

In de VvE-reglementen staan veelal eisen op het punt van geluiddemping waaraan een harde vloerbedekking (zoals laminaat) moet voldoen. Deze norm is als regel 10 dB boven de reguliere 5 dB demping van de constructieve vloer, aangetoond door middel van een TNO-rapport.

Of u een zaak hebt tegen de verkoper, hangt ervan af wat u hebt gevraagd, wat daarop het antwoord was en of u een en ander kunt bewijzen. Verder is van belang of er in het koopcontract nog aparte afspraken zijn gemaakt over hinder of overlast. De bepaling waaraan u refereert (artikel 5.3 van de standaard NVM-koopakte) geeft wellicht een mogelijkheid de verkoper aan te spreken, maar dat hangt af van de vraag wat u aan de woning moet 'verbouwen' om aan de reglementen te kunnen voldoen.

Ik ontvang van u graag een kopie van de koopakte en een indicatie van de werkzaamheden die u moet verrichten om de geluiddemping op niveau te brengen.

NB: als de bestaande situatie langer dan 20 jaar bestaat zou het zo kunnen zijn dat die door verjaring mag blijven voortbestaan.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag