Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn minderjarige dochter erft van haar opa die in Roenenie woonde. De nalatenschap wordt afgewikkeld door een notaris aldaar. Ik ben zelf weduwnaar en heb het ouderlijk gezag. De Roemeense notaris verlangt van mij dat ik een document overleg waarin met name staat vermeld dat ik bevoegd ben om namens mijn dochter de erfenis te aanvaarden, te beslissen over de verdeling met de andere erfgenamen en daarvoor te tekenen.
Ik had aanvankelijk een uittreksel uit het gezagsregister (met apostille) meegebracht, maar dat blijkt niet voldoende. Ik ben nu zoekende, hoe zo'n verklaring te verkrijgen.
Er is gesuggereerd dat ik door een Nederlandse notaris een verklaring laat opstellen conform hoofdstuk 8, artikel 25 van de Uitvoeringswet internationale kinderbescherming van 16 feb. 2006, maar inmiddels hebben twee notarissen als antwoord op mijn verzoek aangegeven dat deze verklaring niet aansluit op hun bevoegdheden.
Zou het een reele mogelijkheid kunnen zijn om het kantongerecht te verzoeken een verklaring af te geven of een uitspraak te doen over mijn bevoegdheden en grenzen daaraan bij het vertegenwoordigen van mijn dochter in deze kwestie?

Lastige vraag. Naar Roemeens recht moet over de nalatenschap binnen een jaar na het openvallen uitsluitsel door de erfgenaam gegeven worden of hij aanvaardt of verwerpt. Kunt u het bericht produceren dat u over deze kwestie van de Roemeense notaris hebt ontvangen? Dat biedt wellicht aanknopingspunten voor verder onderzoek.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor uw reactie.
Er is me tijdens de zitting bij de notaris een stuk tekst getoond. Citaat uit de vertaling:
"..een certificaat waaruit blijkt de kwaliteit en beperkingen waarin hij kan optreden en de toegekende bevoegdheden.
De capaciteit en de bevoegdheden vermeld in het certificaat worden geacht te berusten bij die persoon totdat het tegendeel wordt bewezen.
Uit de informatie die we hebben, publieke notarissen in Nederland zijn bevoegd om een dergelijk certificaat af te geven, in termen van art. 40 uit het Haags verdrag van 1996."
Dan volgt een verwijzing naar de notariele verklaring van hoofdstuk 8, artikel 25 van de Uitvoeringswet internationale kinderbescherming van 16 feb. 2006.


Ik denk dat de Roemeense notaris gelijk heeft en dat een nederlandse notaris een verklaring kan afgeven. Het uitvoeringsbesluit dat is genoemd in het aangehaalde artikel 25 van de Uitvoeringswet luidt:


Besluit van 29 juni 2007, tot vaststelling van het formulier voor een notariële verklaring inzake ouderlijke verantwoordelijkheid

De Minister van Justitie,

Gelet op artikel 25, tweede lid, van de Uitvoeringswet internationale kinderbescherming;

Besluit:
Artikel 1

Het formulier voor de verklaring inzake ouderlijke verantwoordelijkheid ingevolge artikel 25 van de Uitvoeringswet internationale kinderbescherming luidt als volgt:

Verklaring inzake ouderlijke verantwoordelijkheid ingevolge artikel 25 Uitvoeringswet internationale kinderbescherming

1. Op .......... verklaar ik, .........., notaris te .........., Nederland met betrekking tot:

2. .......... (naam minderjarige), van het mannelijke/vrouwelijke geslacht*, hierna te noemen ‘de minderjarige’,

naam vader: ..........,

naam moeder: ..........,

nationaliteit van de minderjarige: ..........,

gewone verblijfplaats van de minderjarige in Nederland:

te .......... (adres van de gewone verblijfplaats van de minderjarige in Nederland, dat wil zeggen: gemeente en woonadres);

dat:

3. (Naam van de persoon of de instelling waaraan de verklaring is afgegeven) ..........

adres ..........

4. gemachtigd is om in het belang van de genoemde minderjarige of voor diens rekening alle rechtshandelingen te verrichten met betrekking tot alle goederen*/ een bepaald goed*, (namelijk ..........) of een bepaalde categorie van de goederen* (namelijk ..........) van deze minderjarige, behoudens de navolgende rechtshandelingen: ..........;

of

dat:

5. (Naam van de persoon of de instelling waaraan de verklaring is afgegeven) ..........

adres ..........

gerechtigd is alle rechtshandelingen te verrichten die op een aan deze verklaring gehechte bijlage zijn vermeld;

6. en voorts dat de genoemde persoon of instelling de volgende verdere bevoegdheden ten aanzien van de goederen van de minderjarige heeft: .......... (doorhalen indien niet van toepassing).

7. Mogelijkheid om zich te laten vertegenwoordigen door een derde: ja/nee*

8. Nadere opmerkingen: ..........

9. De genoemde bevoegdheden eindigen op (voorzover van toepassing) ..........

10. Datum van deze verklaring: ..........

Handtekening/zegel van de notaris

* Doorhalen wat niet van toepassing is
Artikel 2

Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 29 juni 2007
De

Minister van Justitie,

E.M.H. Hirsch Ballin

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik had aanvankelijk goede moed dat het zou gaan lukken met de Notariële verklaring. Er staat tenslotte vermeld dat deze door een notaris kan worden opgesteld en ik heb ook gelezen dat de beroepsvereniging van notarissen akkoord is gegaan met de verklaring. Zie:
https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/kamerstukken/2013/04/15/memorie-van-toelichting-bij-uitvoeringswet-internationale-kinderbescherming/mvt-bij-uitvoeringswet-hkbv.pdf
Daar zie ik ook staan dat deze verklaring geschikt wordt geacht voor gebruik in situaties waarin het gezag van rechtswege is bepaald (zoals in mijn geval) en niet door een rechterlijke beslissing.
Maar ik heb dus tot nu toe geen notaris gevonden die zichzelf bevoegd acht om zo'n verklaring voor mij op te stellen. Ik ben nog steeds zoekende, maar vraag me inmiddels af of er misschien een alternatief beschikbaar is. Voor zover ik het begrijp, is het gezagsregister onderdeel van justitie. Vandaar dat ik me afvroeg of ik bij de kantonrechter terecht zou kunnen voor een verklaring of uitspraak o.i.d.


Beste vragensteller,

Dan zou ik de KNB in den Haag om advies vragen en een notaris aan te wijzen die zich in staat acht om een wettelijk voorgeschreven verklaring af te geven.
Alternatief is om de notaris aan wie u dat vraagt zijn redenen om te weigeren op te geven en, als u die redenen niet akkoord vindt (of die redenen niet krijgt), een klacht in te dienen tegen die notaris wegens weigering van zijn ministerie(plicht).

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag