Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


We hebben ons huis in 2014 gekocht. In het koopcontract stond vermeld dat de verkoper geen kennis had of er een tank aanwezig was. Een paar maanden geleden heeft is mijn man op een olietank gestuit toen hij een gat groef naar de kelder waar we een raampje willen maken.
Inmiddels hebben we vernomen dat er in de hele wijk tanks zijn verwijderd en dat als deze niet geregistreerd staat, dat het kan betekenen dat deze er nog ligt. De verkoper zegt het niet te hebben geweten, deze is n.l. 40 jaar geleden door een vorige eigenaar al afgesloten en afgedekt. Zij heeft er echter ook 30 jaar gewoond met de regelgeving van dien (sanering olietank, verwijdering olietank, subsidie olietank). Is het echter niet gek dat je het niet 'weet' als alle huizen een olietank hadden en er geen bekend is op jouw adres.
Wat is jullie advies?

Het hangt er van af wat in de koopovereenkomst is opgenomen. Indien de verkoper heeft gegarandeerd dat er geen tank aanwezig was, kunt u hem zondermeer aansprakelijk stellen. Indien er echter staat (en dat is het geval als ik vraag goed lees), dat de verkoper er niet mee bekend is dat er een tank aanwezig was, dan zult u moeten bewijzen dat hij daar wel mee bekend was. Slechts indien u dat kunt bewijzen, kunt de verkoper aansprakelijk stellen. U zou bijvoorbeeld bij de gemeente na kunnen vragen of de verkoper ooit melding heeft gedaan van de aanwezigheid van een tank.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dat kunnen we niet bewijzen. We kunnen dit niet als verborgen gebrek aanduiden?


nee niet als er geen garantie in de koopovereenkomst is opgenomen

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Er zijn in de straat veel olietanks weggehaald dus het lijkt me onwaarschijnlijk dat ze geen vermoeden heeft gehad. Helaas voor ons. Bedankt voor uw reactie in elk geval.


Graag gedaan. Dit soort zaken krijgt helaas te weinig aandacht bij het opstellen/tekenen van een koopcontract.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag