Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Recent heb ik een woning gekocht met het oog op dat er een garage bij is. Op de bekendste huisverkoopsite, de verkopende makelaarswebsite en de makelaarsbrochure staat letterlijk dat 'indien gewenst kan de garage overgenomen worden'. De woning staat ook als verouderde advertentie met 'nu met garage'. Daarnaast is mondeling en via email meerdere malen aangegeven dat het geen enkel probleem is de garage over te nemen en dat het slechts een formaliteit is als je inschrijft bij de garage eigenaar. Wat blijkt na het voorlopig koopcontract getekend te hebben, de garage is niet beschikbaar. De eigenaar van de garage had een andere huurder hoger op de wachtlijst staan. Ik kon de eigenaar van de garage niet eerder benaderen dan ver na het tekenen van het koopcontract, omdat de verkopers aangaven dat zij mijn telefoonnummer doorgegeven hadden aan hen en zij mij zouden bellen hierover. We hebben het koopsom prijs gebaseerd op dat we er een garage bij zouden krijgen/huren. Kunnen wij hier verhaal halen? En zo ja bij wie, makelaar of verkoper? En wat valt te verhalen? Mijn eigen mening is misleidende reclame door de makelaar, maar ik weet niet of hij handelde uit naam van de verkoper of dat hij hen geadviseerd heeft dit erbij te zetten. In het koopcontract staat niets expliciet gemeld over het huurcontract van de garage, anders dan in de bijlage dat er een huurgarage is, naast een lease CV ketel.

Altijd bij de verkoper: er is sprake van een non conforme uitvoering van de koopovereenkomst immers een persoonlijk recht is u niet toegekend maar maakt wel onderdeel uit van de koopovereenkomst.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor uw reactie Monique, een persoonlijk of relatief recht dus.
Kan ik bij de verkoper dan een restitutie op de koopsom eisen? Of dienen zij zorg te dragen voor een vervangende (huur)garage? Of is de ontbinding clausule van toepassing (3 promille per dag tot max 10% van de koopsom)? Of alle 3 opties?
De ontbindingsperiode is reeds verstreken en tekenen van de koopakte bij de Notaris is binnen 1 week.
Alvast bedankt voor uw reactie.


Nu, een vervanging zal er niet in zitten , denk ik. Daarom kunt u de vordering baseren op wanprestatie en schadevergoeding vorderen ter grootte van het bedongen deel in de koopprijs. De cv ketel is een ander voorbeeld daar deze in de woning is ingebouwd en u gehouden bent de overeenkomst over te nemen, andersom als u dat niet doet , kan de verkoper u sommeren dit te doen. De ontbindingsclausule moet ik lezen , het kan zijn dat partijen er bijzondere bepalingen in hebben staan.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag