Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Beste,

Ik heb een dispuut met de Belastingdienst over mijn aanslag 2014. Tot juli 2014 woonde ik in het buitenland. Na terugkomst in NL in juli 2014 heb ik tussen juli en december 2014 voor 10.254 EUR aan inkomen ontvangen.

In eerste instantie kreeg ik in september 2015 bij een voorlopige aanslag 1.096 EUR aan belastingen terug. In april 2016 ontving ik (in mijn ogen) een definitieve aanslag over 2014 waardoor ik ineens weer 1.137 EUR aan belasting zou moeten terugbetalen. Dit leek mij onjuist met zo'n laag inkomen, dus zodoende heb ik bezwaar aangetekend bij de Belastingdienst. Hierop heb ik telefonisch advies gevraagd via de belastingtelefoon hoe ik mijn aangifte correct kon invullen. Na het bezwaarschrift en opnieuw insturen van mijn aangifte kreeg ik bij de uitspraak te horen dat ik alsnog 868,- EUR zou moeten terug betalen.

Die uitkomst leek mij ook niet juist, dus hierop heb ik de hulp van een accountant ingeschakeld. Hij heeft mij goed geadviseerd en het blijkt dat ik niets hoef terug te betalen. Tot 2014 kan ik kiezen om behandeld te worden als binnenlands (Nederland) belastingplichtige voor het gehele jaar 2014. Hier kon je tot 2014 voor kiezen en dat wil ik ook. In dit geval wordt namelijk ook de volledige loonheffingskorting toegepast over dat jaar. Het advies wat ik eerder had ontvangen was foutief, misleidend en enkel in het voordeel van de Belastingdienst. Ik voel me zodoende misleid door de mensen achter de Belastingtelefoon.

Nu wilde ik vandaag opnieuw tegen de uitspraak in bezwaar gaan, maar dat kan dus geen tweede keer. De enige optie na een bezwaarschrift is om in beroep te gaan. En daar heb ik nogal wat vraagtekens over.

- Kan ik het beroepsschrift digitaal insturen?
- Wat zijn de griffie kosten voor een beroepsprocedure Belastingen? Zelf kom ik met een berekening uit op 46 EUR, klopt dit?
- Volgens Rechtspraak.nl is een advocaat niet verplicht. (ik heb geen verzekering, dus wil geen advocaat inschakelen) Kan deze Belasting procedure zonder advocaat worden geregeld?
- Dien ik persoonlijk voor te komen? Ik woon in Zwitserland, dus dat vormt nogal een probleem.
- Stel ik moet persoonlijk voorkomen, mag ik dan de datum kiezen? Ik kan en wil er geen hele week vakantie voor nemen en vanuit Zwitserland is het een lange reis. Ik zou dus enkele op een zaterdag voor kunnen komen, of in het ergste geval op een vrijdag of maandag.
- Mits ik in het gelijk wordt gesteld, en stel ik moet voorkomen, kan ik dan naast de griffiekosten ook de reiskosten en derving aan inkomen (vrije dagen) terug eisen?
- Zij er ergens enorme verborgen kosten waar ik voor moet waken?
- Kunt u, mijn situatie in ogenschouw nemend, mij adviseren hoe ik deze zaak het beste aan kan vliegen?

Ongetwijfeld ben ik enkele vragen vergeten, dus schroom niet om uw mening te delen en me waar nodig van advies te voorzien.

Met vriendelijke groet,

M.

1. U kunt digitaal beroep indienen als u een Digi-ID heeft via https://formulieren.rechtspraak.nl/Formulier.aspx?scenario=BeroepschriftRb_031_1

2. Het griffierecht is € 46

3. Een advocaat is niet verplicht, u kunt deze procedure zonder gemachtigde voeren. U kunt ook bijvoorbeeld uw accountant machtigen.

4. U kunt de zitting bijwonen, dit is niet verplicht. U kunt ook bij gemachtigde verschijnen.

5. U of uw gemachtigde kunnen verhinderdata doorgeven aan de Rechtbank indien zij een zitting plant.

6. Er zijn mogelijkheden om reiskosten en verletkosten vergoed te krijgen indien u deze maakt. Hieraan zijn wel voorwaarden verbonden. Ziet u hiervoor het Besluit proceskosten bestuursrecht (http://wetten.overheid.nl/BWBR0006358/2016-01-01).

7. Er zijn geen verborgen kosten, u kunt niet in de kosten veroordeeld worden. Als u getuigen oproept, moet u de kosten daarvan wel betalen.

8. U zult beroep moeten instellen. De accountant kan u vast informeren op welke wettelijke bepalingen hij zijn oordeel baseert en u allicht helpen met het opstellen van het beroepschrift. Het instellen van het beroepschrift moet u wel tijdig doen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag