Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Goedendag,

Ik betrouwd geweest in gemeenschap van goederen van 23-4-2014 tot 6-1-2016. Ik heb een koophuis enkel op mijn naam en een hypotheek die uit drie gelddelen bestaat. Bij de belastingaangifte over het jaar 2014 heb ik de betaalde rente over de drie gelddelen afgetrokken. We hebben ieder apart aangifte gedaan maar wel elkaar als fiscaal partner aangemerkt.

Mijn ex-partner betaalde niet mee aan de hypotheek maar heeft bij de aangifte over het belastingjaar 2014 wel van een van de hypotheekdelen de rente afgetrokken en ontvangen. Hierbij heeft ze een bedrag van 3526 euro ontvangen. De belastingdienst heeft nu gesteld dat we over het gelddeel wat ze heeft afgetrokken 200 procent hebben ontvangen en gaat nu het bedrag 3526 terug vorderen. De belastingdienst verdeelt dit totale bedrag over beiden en word ik aansprakelijk gesteld voor het bedrag van 1622 euro. Bij de belastingdienst heb ik bezwaar ingediend. Mijn vraag is of ik aangifte kan doen wegens oplichting en / of belastingfraude. Of ik dit bedrag kan aftrekken van de aan haar verschuldigde partner alimentatie en of ik de betaling van partner alimentatie kan uitstellen tot ik uitsluitsel heb ontvangen van de belastingdienst over mijn bezwaarschrift?

Bij voorbaat mijn dank en met vriendelijke groet. Arno

Teruggave hypotheek rente aftrek is op basis van de regelgeving van toepassing op beide fiscale partners.
Omdat alimentatie een ander doel heeft dan de teruggave, kunt u dat niet verrekenen.
Op basis van uw bezwaar kunt u een beroep doen bij de belastingdienst.
Dat kan bijvoorbeeld voor uitstel op betalingsverplichtingen.
Ik heb eerder geadviseerd bij juridische conflicten.

Beoordeel dit antwoord:

U kunt aangifte doen maar schiet er weinig mee op, aangezien de belastingdienst al een beslissing heeft genomen op de aangifte en het geen strafbaar feit betreft. Of u het bedrag kan aftrekken van de te betalen alimentatie is in beginsel niet mogelijk, maar kan wel eens door de rechter worden uitgezonderd afhankelijk van de omstandigheden. U kunt de betaling van de partneralimentatie niet uitstellen, daar deze alimentatie bedoeld is voor kosten in de levensonderhoud van de ex-partner. Uw ex-partner kan zich daartegen verzetten.

U kunt voor het aansprakelijke bedrag of teveel aangeslagene een civiele procedure beginnen tegen uw ex-partner. Wellicht dat een brief van een jurist van te voren enig resultaat kan bieden. Neemt u daartoe desgewenst direct en kosteloos contact met mij op.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag