Stel vraag

Particulier


Het zieken huis heeft een viertal facturen verzonden naar de zorgverzekering en deze betaald ontvangen.
Na 14 maanden bleken er toch nog facturen open te staan.
Het ziekenhuis heeft eenzijdig de zorgovereenkomst opgezegd, doch heeft geen gebruik gemaakt van het retentierecht en derhalve formeel geen gebruik gemaakt van het opschortingsrecht.
Op zich een opmerkelijk situatie,.
Mijn vraag , gelet bovenstaande situatie wat is mijn positie in deze?
Door aanbod en aanvaarding van een viertal facturen welke ook betaald zijn ontvangen, kan ik dan een beroep doen op subrogatie?
Het feit dat het ziekenhuis geen gebruik heeft gemaakt van het retentierecht, bestaat dan nog steeds de zorgovereenkomst?
Bij voorbaat dank voor uw reachtie

Een bijzondere vorm van regres is subrogatie. Vorderingen kunnen op verschillende manieren overgaan op een andere eigenaar. Een vordering kan worden overgedragen door bijvoorbeeld verkoop (cessie), een vordering kan overgaan onder algemene titel en een vordering kan overgaan door subrogatie. Bij subrogatie betaalt een ander, bijvoorbeeld de verzekeraar in plaats van de schadeveroorzaker, de (schade)vordering. Normaal gesproken verdwijnt een schuld of een vordering op het moment dat deze schuld of vordering wordt betaald. Subrogatie is een uitzondering op deze hoofdregel. Door de betaling gaat de (schade)vordering niet verloren, maar gaat zij over van de schuldeiser op de betalende derde (deze overgang van het recht om de vordering te innen wordt "subrogatie" genoemd). Met andere woorden: de vordering gaat van het slachtoffer over naar de verzekeraar die de schade betaald heeft, waardoor de verzekeraar als derde een vordering krijgt op de veroorzaker van de schade. Omdat dit een uitzondering is, zijn de gevallen waarin subrogatie kan plaatsvinden in de wet geregeld. Belangrijk is te weten dat bij subrogatie de schadeveroorzaker of aansprakelijke persoon niet beter of slechter mag worden van de overgang van de vordering.

De schadeveroorzaker/aansprakelijke heeft dus het recht om alle rechten die hij had bij de vorige schuldeiser toe te passen bij de nieuwe schuldeiser. Als dit niet zo zou zijn, zou hij een slechtere positie krijgen. Naast de rechter zullen er ongetwijfeld ook plichten zijn waaraan de schadeveroorzaker/aansprakelijke niet kan onttrekken. Dit is bijvoorbeeld erg belangrijk bij verjaring. Als de vorige schuldeiser vier jaar niets van zich heeft laten horen en de vordering heeft overgedragen aan een ander die zich pas na twee jaar meldt met het verzoek de schade te betalen, dan is de verjaringstermijn van vijf jaar in principe verlopen. . Door het overdragen van een vordering gaat dus GEEN nieuwe termijn lopen. Er gaat wel een nieuwe termijn van vijf jaar lopen wanneer bij de overdracht de termijn gestuit wordt.

Dat nu de zorgovereenkomst is ontbonden, is een kwalijke zaak daar het een ´fout´ van het ziekenhuis betreft om na 14 maanden pas in te zien dat er een achterstand is. Door deze handeling is het ziekenhuis van rechtswege in verzuim geraakt, destijds. Desgewenst mag u direct contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag