Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Toen ik trouwde in 1981 had mijn vrouw twee kinderen uit haar eerste huwelijk.
Tijdens het huwelijk zijn er twee kinderen van ons samen bij gekomen. We hebben de achternamen van de twee kinderen uit haar eerste huwelijk dezelfde achternaam laten geven.
Inmiddels ben ik gescheiden en staan ook de twee kinderen uit het eerste huwelijk van van mijn ex genoteerd in de GBA. Ik heb de gemeente verzocht dit te wijzigen, maar die zeggen dat de (stief) kinder tgv de naamswijziging ahw geadopteerd zijn en wettelijke kinderen zijn.

U kunt juridisch ouder worden door uw kind te erkennen. Erkenning doet u bij de burgerlijke stand van de gemeente of via een notaris.

U hoeft uw kind niet te erkennen als u automatisch juridisch ouder wordt. Dit is zo als u de biologische moeder bent. Een man of duomoeder wordt automatisch juridisch ouder in 2 situaties:

- huwelijk met de moeder
- geregistreerd partnerschap met de moeder

LET OP: Heeft het kind al 2 ouders? Dan kan het nooit door een ander worden erkend.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

De stiefkinderen zijn niet door mij erkend.. Heb wel bijgedragen in hun opvoeding. Ze zijn nu meerderjarig. Volgens GBA zijn ze wel evt rechthebbende op een erfenis. Volgens mij zijn alleen mijn biologische kinderen rechthebbende.


Doordat in het huwelijk bent getreden destijds, bent u juridisch 'ouder' geworden en heeft u automatisch het kind(eren) erkent. DE aangenomen kinderen hebben maar recht op een klein deel van uw erfenis.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag