Stel vraag

Particulier


Mijn man heeft een zakelijke schuld van 107.000,00 bij een bank. Hij is nog steeds ZZPer en kan deze schuld niet zo snel aflossen als de bank wenst. Welke mogelijkheden heeft hij; en dan bedoel ik, schuldsanering, faillissement ed.

Wij zijn getrouwd op huwelijkse voorwaarden (die echter al jaren niet zijn aangepast) en ik en onze zoon wonen in Duitsland en heb daar een pension als klein onderneming op mijn naam. Het huis waarin wij wonen is eigendom van mijn man, mijzelf en een derde persoon. Elk zijn wij voor een derde eigenaar.

Kan de bank op ons huis beslag leggen en op mijn bedrijf.

Nu u op huwelijkse voorwaarden bent getrouwd, doet deze niet af dat uw man vermogen heeft in het buitenland. Zo waar kan er beslag gelegd worden op het vermogen in Duitsland. Betreffende uw onderneming, kan daar geen beslag op gelegd worden, tenzij, deze anders is geformuleerd in de huwelijkse voorwaarden.

Schuldsanering, faillissement, zou ik niet adviseren. Daarbij, mocht u deze aangaan, het gehele vermogen wordt bezien als fiscaal beslag. Een betalingsregeling of een minnelijke schikking is het overwegen waard.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

dank u voor uw snelle antwoord. Als ik uw antwoord goed lees, is het dus mogelijk dat de bank beslag kan leggen op het huis, ondanks dat dit maar voor een derde eigendom is van mijn man.

Dit houdt dan toch in, dat ik (de tweede eigenaar) en de derde persoon (automatisch derde eigenaar) uit hun huis gezet kunnen worden. Dit lijkt mij zo onwaarschijnlijk.


Er kan beslag gelegd worden, op het déél van uw man, bij eventuele verkoop. Bij beslag, kan uw man een regeling treffen. Het beslag is een stok achter de deur.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

hallo, dank u voor uw snelle antwoord. Als ik uw antwoord goed lees, is het dus mogelijk dat de bank beslag kan leggen op het huis, ondanks dat dit maar voor een derde eigendom is van mijn man.

Dit houdt dan toch in, dat ik (de tweede eigenaar) en de derde persoon (automatisch derde eigenaar) uit hun huis gezet kunnen worden. Dit lijkt mij zo onwaarschijnlijk.

Bij voorbaat dank voor uw reactie,


Mocht u in de toekomst, het huis gaan verkopen, dán kan op het deel van uw man beslag worden gelegd. Ook het feit dat u onder huwelijkse voorwaarden bent getrouwd, het volgende;

Als u bent getrouwd op huwelijkse voorwaarden dan is het mogelijk dat deze huwelijkse voorwaarden een uitsluiting van iedere gemeenschap kennen. Veel huwelijkse voorwaarden hebben een uitsluiting van iedere gemeenschap als uitgangspunt. Als er een uitsluiting van iedere gemeenschap is, dan blijft iedere echtgenoot eigenaar van zijn eigen goederen, en kunnen schuldeisers zich in principe alléén verhalen op de goederen van de echtgenoot die de schuld is aangegaan.
U kunt in de huwelijkse voorwaarden onderscheid maken tussen de ‘externe werking’ (naar schuldeisers toe) en de ‘interne werking’ (tussen de echtgenoten, in geval van echtscheiding of overlijden).

De gevolgen van insolventie kunnen beperkt worden door in uw huwelijkse voorwaarden extra aandacht te besteden aan de navolgende punten:

- Probeer het gemeenschappelijk vermogen zo klein mogelijk te houden of zelfs uit te sluiten.
- Voorkom aansprakelijkheid van de schulden die de andere echtgenoot is aangegaan.
- Overweeg zorgvuldig het opnemen of in stand houden van een zogenaamd “Amsterdams
verrekenbeding” in uw huwelijkse voorwaarden.
- Maak uw huwelijkse voorwaarden op tijd.
- Leg in uw huwelijkse voorwaarden goed vast van wie wat is.
- Houd uw administratie goed bij.
- Voer hetgeen u in uw huwelijkse voorwaarden heeft afgesproken ook daadwerkelijk uit.
- Denk na over het toedelen van bezit.
- Breng risicovolle nieuwe ondernemingen onder in een (aparte) Besloten Vennootschap en zorg dat alleen deze B.V. contractspartij is bij financieringen en leveranciers.

Ik hoop dat u met deze aandachtspunten iets kunt.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik heb het exploit inmiddels ontvangen en hierin staat vermeld dat de deurwaarder herhaaldelijk gesommeerd heeft tot betaling.
Ik heb helaas nooit iets ontvangen, omdat de deurwaarder aan het verkeerde adres stond. Dit terwijl het juiste adres wel degelijk bekend was, sterker nog het juiste adres staat vermeld op de afschriften.

Nu moet ik echter bijna 20.000 euro aan rente en kosten betalen.Terwijl ik dus bij de bank al die tijd bekend was. Klaarblijkelijk hebben zij deze gegevens niet doorgegeven aan de deurwaarder.

Vervelend is tevens dat ik in de loop der jaren herhaaldelijk geprobeerd heb contact te krijgen met de bank, zij mij echter geen gegevens meer wilden/konden verstrekken daar het rekeningnummer doorgehaald was en afgehandeld. Er werd mij verteld dat de rekening op nul staat en er voor hun niets meer open staat. Op mijn vraag wie nu dan deze rekening behartigd, konden zij mij geen uitsluitsel geven.

Moet ik nu accoord gaan met deze rente en kosten. Dat ik de schuld moet betalen, is me bewust en daarmee heb ik ook geen probleem. Daarover wilde ik al langer kontakt, maar kon toch moeilijk elke deurwaarder die nederland rijk is, afbellen om te vragen of zij eventueel mijn zaak behandelden!

Bij voorbaat, nogmaals, dank voor uw reactie,


Als u bewijs kunt aanleveren, dat de stukken op een verkeerd adres zijn afgegeven, dan kunt u daartegen in verweer gaan en vorderen dat de hoge kosten niet redelijk zijn.

Tevens kunt u de bank aansprakelijk stellen, omdat zij een zorgplicht hebben jegens u als klant.

U mag desgewenst direct contact met mij opnemen, voor nadere info.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag