Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Hoi, ik ben laatst tijdens werktijd (ik werk als koerier op de fiets) gevallen en moest naar het ziekenhuis om mijn kin te laten hechten. Ik was in de veronderstelling dat ongevallen tijdens werktijd door de werkgever zouden worden vergoed, maar mijn baas zegt: ja hallo, zoek het lekker zelf uit, wij betalen niets. Ik heb mijn contract nagelezen en er staat niets in over aansprakelijkheid bij ongevallen, maar wel 'Op deze overeenkomst is geen CAO van toepassing'. Betekent dit dat zij in hun recht staan en ik zelf verantwoordelijk ben voor de schade?

Daarnaast: ik heb mijn dienst niet af kunnen maken omdat ik naar het ziekenhuis moest. Hoeven zij die uren dat ik minder heb gewerkt niet uit te betalen?

alvast bedankt!

Uw werkgever is aansprakelijk voor ongevallen tijdens het werk, tenzij er sprake is van opzet of uw werkgever heeft aangetoond alles te hebben gedaan om ongelukken te voorkomen. Dit laatste komt niet vaak voor. Uw werkgever moet vanaf dat u ziek bent geworden als gevolg van het ongeval doorbetalen. Voor verdere hulp mag u desgewenst direct contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Een vervelende situatie. En eigenlijk zitten er in jouw vraag meerdere vragen.
Een vraag gaat over de schade als gevolg van de val. De andere vraag gaat over het doorbetalen van het loon.
Als je gaat kijken naar de vraag wie de schade moet betalen, dan komt de aansprakelijkheid van de werkgever om de hoek kijken. In de wet is geregeld dat een werkgever aansprakelijk is voor schade opgelopen door een werknemer, maar dan wel als de werkgever zijn zorgplicht heeft geschonden. Een werkgever moet zorgen voor veilige werkomstandigheden. Dat is met werk in het verkeer iets genuanceerder. Immers de werkgever heeft geen invloed op het verkeer. Maar wel op de wijze waarop jij op de fiets het werk doet. Bijvoorbeeld door het ter beschikking stellen van een valhelm. Je zult dus moeten nagaan in hoeverre de werkgever de zorgplicht heeft geschonden in jouw specifieke situatie. Als je wilt geef je me meer details over het ongeval en dan kan ik dat voor je bestuderen. En daarbij kijken of je de werkgever aansprakelijk wilt stellen voor schade. Schade moet je dan hier even zien als je eigen risico van de zorgverzekeraar, extra kosten of een smartengeld vanwege het feit dat je letsel hebt opgelopen.
De andere factor is of je werkgever het loon moet doorbetalen tijdens ziekte. Het antwoord op die vraag is weer afhankelijk van het soort contract dat je hebt. Heb je een vast contract met vaste uren, dan moet de werkgever in ieder geval 70% van je loon doorbetalen tijdens ziekte.
In ieder geval is de reactie van de werkgever in de zin van "zoek het lekker zelf uit" niet fatsoenlijk. Mocht je hulp nodig hebben, neem dan gerust contact met me op. En uiteraard beterschap!

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag