Stel vraag

Particulier


Ik ben afgelopen vrijdag aangehouden voor openbaar dronkenschap. Mijn vriend en ik liepen vanuit de kroeg naar huis en stonden kort stil vlak bij het politiebureau. Niets aan de hand, geen lawaai en zeer zeker niet dronken. Toegegeven, we hadden wel degelijk wat bier op. Het was gezellig en we waren in een goede stemming.
Ik werd in eerste instantie staande gehouden wegens een vermoeden van wildplassen. Mijn ID werd gevorderd en deze gaf ik meteen af. Van wildplassen was geen sprake en ik heb hier dan ook geen boete voor gekregen. Na 4 keer dezelfde vraag gesteld te hebben of ik aan het plassen was, reageerde ik ietwat gevat. Ik had immers al meerdere malen antwoord gegeven op zijn vraag.
Kennelijk was de dienstdoende ambtenaar het niet helemaal eens met mijn antwoord en houding en vond het nodig om mij omver te duwen. Hier gingen mijn inziens geen verkeerde woorden of beledigingen aan vooraf. Geen van mijn woorden waren aanstootgevend. In ieder geval niet iets wat je niet kan verwachten van het uitgaanspubliek. Met zijn herhaalde vragen en houding kan je van degelijk publiek een gevat antwoord verwachten.
Aan alles was te merken dat de dienstdoende ambtenaar niet zijn beste dag had. Zijn collega was ondertussen bezig met een vriend. Hij vroeg of we naar huis gingen en mijn vriend gaf daar bevestigend antwoord op. Tijdens dit gesprek werd ik ondertussen geduwd met de boodschap dat we naar huis moesten. Ik viel op de grond. Een combinatie van instabiliteit en de toch wel harde duw. Eenmaal op de grond vroeg ik of hij me dan ook weer overeind wou helpen, wel zo netjes. Ik geef toe, het was wat provocerend. Maar nogmaals, dit werd getriggerd door zijn manier van doen.
Hier werd na 2 keer vragen geen gehoor aangegeven. Sterker nog, ik werd al liggende op de grond aangehouden wegens openbaar dronkenschap.
Volgens vraaghetdepolitie.nl is openbaar dronkenschap iemand die gedronken heeft en zich asociaal of vervelend gedraagt op straat maakt zich schuldig aan openbare dronkenschap.
Ik was niet vervelend. We liepen nota bene rustig naar huis toe. Ik werd ietwat geprikkeld door zijn houding en vragen. Iets wat je mijn inziens kan verwachten tijdens je nachtdienst in het weekend.
Nu wil ik graag weten wat de motivatie was voor de aanhouding. Informatie die zij genoteerd hebben. Kan ik deze informatie opvragen? Zo ja, hoe? Ik wil namelijk zoveel mogelijk informatie voor handen hebben voor wanneer ik de overtreding ga aanvechten.
Daarnaast wil ik graag weten op basis van deze korte situatieschets of ik überhaupt kans heb als ik het ga aanvechten. Het zit mij voornamelijk dwars dat ik op weg naar huis was en er niets aan de hand was. Er werd door de agenten een onaangename situatie gecreëerd. Ik heb misschien wel niet op de beste manier gereageerd, maar dit valt te verwachten van 'nachtpubliek' dat net uit de kroeg komt en wordt aangesproken op een confronterende manier. Sterker nog, op een fysieke manier.
Ik had de hoop dat er een dashcam op de auto zat die alles had geregistreerd, maar dit was niet het geval. Verder kan ik natuurlijk weinig bewijzen anders dan een situatieschets en onze(een vriend en ik) kijk op het verhaal.
Alvast bedankt!

Mijn advies: neem een advocaat in de arm. Die kan de stukken opvragen en met u alvast tegenonderzoek, bijvoorbeeld in de vorm van het ondervragen van getuigen, bespreken. Voor de zaak kan, naast andere mogelijkheden, een zgh. strafbeschikking volgen. Ik adviseer altijd om die niet te accepteren maar (BINNEN 14 DAGEN) verzet aan te (doen) tekenen. Statistiek wijst nl. uit dat het OM dat een strafbeschikking uitvaardigt in de regel zwaarder straft dan de rechter, waarvoor je terecht komt als je verzet aantekent. En bij de rechter heb je in de regel een beoordeling door een onafhankelijke partij, aan wie je ook nog eens jouw argumenten kunt voordragen.

Mocht de zaak in een sepot, vrijspraak of ontslag van alle rechtsvervolging eindigen (en gelet op het verhaal zou dat best een kunnen) dan is bovendien mogelijk om bepaalde persoonsgegevens uit de politieregisters te laten verwijderen. Daartoe moet dan een verzoek worden gedaan. Vanzelfsprekend is daarmee evident een belang gediend: privacy.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Een advocaat in de arm nemen is nodig? Ik kan zelf niet gegevens opvragen middels een WOB of iets dergelijks? Een advocaat in de arm nemen gaat me immers veel geld kosten.

Daarnaast is me verteld dat een gesprek met de korpschef ook nog wel eens kan helpen. Dat de aantekening die ik krijg misschien via deze weg verwijderd zou kunnen worden.


Goede raad is nu eenmaal duur.

Een gesprek met de korpschef lijkt me kansloos. U kunt natuurlijk zelf vragen om inzage, bij de politie, het OM en eventueel de rechtbank.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag