Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wij hebben kort geleden een woning gekocht waarop de buren een recht van overpad hebben naar hun achtertuin, en op het moment daarvoor onze achtertuin gebruiken (smalle strook tussen de woning en een garage die achter op het perceel staat).

Nu zijn wij van plan de garage te slopen, waardoor het mogelijk wordt het recht van overpad naar het achtereind van het perceel te verplaatsen. Dit zou ertoe leiden dat het heersende erf ongeveer 6 meter extra op 50 meter moet lopen, verder blijft hun ingang op dezelfde plek.

Het heersende erf is niet erg happig vanwege problemen met dit recht van overpad in het verleden. Is het in deze situatie echter toch mogelijk voor ons om dit door te drukken?

Het wijzigen van de erfdienstbaarheid kan op 2 manieren:
1. door middel van een notariƫle akte waaraan zowel de eigenaar van het heersend erf als het dienend erf meewerken; of
2. door middel van een uitspraak van de rechter.
Optie 1 gaat niet lukken begrijp ik, dan blijft voor u de mogelijkheid over om de rechter te verzoeken de erfdienstbaarheid aan te passen. U moet daarbij aantonen dat er sprake is van onvoorziene omstandigheden die zodanig zijn dat van de eigenaar van het dienend erf niet gevergd kan worden dat de erfdienstbaarheid ongewijzigd blijft voortbestaan. Of een dergelijk verzoek kans van slagen heeft kan ik niet beoordelen zonder verdere bestudering van de onderliggende akte(n) en de situatie ter plaatse.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag