Stel vraag

Particulier


Graag ontvang ik uitleg over een wetsartikel. In Beleidsregels inning bestuursrechtelijke premie Zorgverzekeringswet 2016, artikel 9, lid 5 (http://wetten.overheid.nl/BWBR0038234/2016-07-13) staat het volgende: Als de verzekeringnemer het standaard betaalvoorstel of de individuele betalingsregeling gedurende de looptijd niet nakomt, maant het CJIB, namens het Zorginstituut, de verzekeringnemer éénmalig aan voor het niet nagekomen termijnbedrag.

Volgens het CJIB betekent dit dat je éénmalig een herinnering krijgt voor de gehele betalingsregeling. Ik lees echter dat je per termijn (het termijnbedrag) één herinnering hoort te ontvangen. Betaal ik bijvoorbeeld termijn 4 niet op tijd, dan ontvang ik één herinnering. Betaal ik deze herinnering op tijd en betaal ik termijn 5 te laat, dan ontvang ik opnieuw één herinnering voor termijn 5.

Klopt mijn denkwijze?

Uw denkwijze is niet juist. Als de verzekeringnemer het standaardvoorstel dan wel de individuele betalingsregeling niet nakomt door een betaaltermijn niet te voldoen, stuurt het CJIB namens het Zorginstituut een aanmaning aan de verzekeringnemer. Als de verzekeringnemer na deze aanmaning de betaaltermijn niet alsnog binnen twee weken volledig betaalt, vervalt het betaalvoorstel of wordt de betalingsregeling ingetrokken. In dat geval dient de verzekeringnemer het restbedrag van de eindafrekening alsnog in een keer te voldoen. Hiervoor vaardigt het Zorginstituut een dwangbevel uit. Dit dwangbevel wordt overgedragen aan de deurwaarder. Het CJIB stuurt namens het Zorginstituut één maal een aanmaning tot betaling van een betaaltermijn. Als de verzekeringnemer gedurende de looptijd verzuimt om een betaaltermijn te betalen, na de aanmaning deze betaaltermijn alsnog betaalt en later nogmaals een andere betaaltermijn niet (volledig) betaalt, vervalt het betaalvoorstel of wordt de betalingsregeling ingetrokken. Het CJIB stuurt in dat geval niet voor de tweede keer namens het Zorginstituut een aanmaning. Voor de restvordering van de eindafrekening vaardigt het Zorginstituut dan een dwangbevel uit. Dit dwangbevel wordt vervolgens overgedragen aan de deurwaarder. Zie hiervoor tevens de Toelichting bij de beleidsregel (stcrt. 2016/35595)

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag