Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


mijn buurman gaat vlonders op zijn dak plaatsen echter zonder hekwerk. Dit om de warmte op de zolderverdieping in de zomer tegen te werken (het wordt idd bloedheet op mijn zolder in de zomer). Hij doet dit echter ook (denk ik) om het als dakterras te kunnen gebruiken. Omdat er geen hekwerk op zit maar 'enkel' vlonders zijn die als extra isolatie gelden, zou het strikt genomen geen dakterras zijn en volgens mij hij hoopt hij op die manier de vergunningaanvraag te kunnen omzeilen.

Ik weet dat er allemaal andere, betere oplossingen zijn voor dakisolatie. Maar even los daarvan, is mijn vraag: is een dakterras zonder hekwerk wel een dakterras? Wanneer is een dakterras strikt genomen een dakterras?

Het is een plat dak. Het gaat om het gebruik van dit dak. Het bestemmingsplan zal soms iets zeggen over platte daken en hoe deze gebruikt mogen worden. Pas als er iets in het bestemmingsplan is geregeld over het gebruik van platte daken als dakterras (= gebruik van plat dak als verblijfsruimte) komt de vraag aan de orde of dit mag en zo ja welke voorwaarden kunnen worden gesteld aan uitvoering en valbeveiliging. Er zijn soms ook vraagstukken op het vlak van burenrecht, bijv. als het gebruik als dakterras uw privacy zou schenden.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ah oke, dus als er vlonders liggen maar hij gebruikt het niet dan is het geen dakterras omdat het niet gebruikt wordt als verblijfsruimte?

Stel nou dat hij er sporadisch op zit, valt het dan onder het kopje "als verblijfsruimte gebruiken"? Met andere woorden, hoe vaak mag hij gebruik maken van de vlonders om te kunnen stellen dat het als dakterras gebruikt wordt?


Klopt. Op de vlonders zitten / buitenmeubilair plaatsen mag (misschien volgens het bestemmingsplan)niet, maar als dit sporadisch gebeurt is e.e.a lastig te handhaven. Het enige wat u dan kan doen is zelf bewijs verzamelen (foto's , film), dit bij de gemeente aanbrengen en om controle en handhaving vragen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag