Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


wie is verantwoordelijkheid/aansprakelijk als een notaris in de verkoopakte/akte van levering een erfdienstbaarheid heeft gecreeerd voor een in 2016 nieuw geplaatst dakterras op een mandelig dak, waarvoor GEEN vergunning door de desbetreffende gemeente is afgegeven (m.a.w. een illegaal aangebracht bouwwerk).

Het één sluit het andere niet uit. Het vestigen van de erfdienstbaarheid is het gevolg van afspraken tussen de betrokken eigenaren. Of vervolgens het recht dat ontstaat als gevolg van de erfdienstbaarheid ook kan worden uitgeoefend omdat hiervoor nog aanvullende vergunning van overheidswege vereist is, staat hier los van.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

maar wat als de situatie zich voordoet dat er geen vergunning verleent mag/kan worden omdat de eisen van het dakterras in strijd zijn met het burenrecht of het bouwbesluit of omdat de constructie te wensen overlaat? De erfdienstbaarheid die door de notaris nieuw is gevestigd kan dan niet uitgeoefend worden, toch?....klopt het dan dat je dan in feite een woning hebt gekocht, waarbij het dakterras ondanks, dat dit als zodanig is verkocht, niet mag vestigen?????


U moet er van uitgaan dat als de erfdienstbaarheid is gevestigd in het kader van een koop van een onroerende zaak, het in eerste instantie een zaak tussen de betrokken partijen (koper en verkoper) is of de verkochte zaak voldoet aan hetgeen partijen daarvan mochten verwachten. De notaris valt hier buiten.
Indien u als koper een zaak koopt incluis een dakterras en in het kader van uw aankoop wordt ten behoeven van u een erfdienstbaarheid tot het hebben van een dakterras, dan is het slechts de taak van de notaris om na te gaan of degenen die optreden voor de betrekken percelen daartoe gerechtigd zijn. Zo ja dan kan de erfdienstbaarheid rechtsgeldig worden gevestigd.
Mocht de verkoper de koper hebben voorgehouden dat om het terras rechtens te mogen (blijven) gebruiken alleen nog maar de erfdienstbaarheid behoefde te worden gevestigd, terwijl dit niet zo is, dan kan de koper wel op deze grond de verkoper aanspreken, als mocht blijken dat de verkoper op dit punt onjuiste / niet volledige informatie heeft verstrekt.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag