Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Ik heb een recreatiewoning gelegen op een klein park in de bossen. De woning is verhuurd als recreatiewoning, maar de huurder woont er inmiddels al meer dan een jaar permanent in. De huurder heeft zich aanvankelijk op het adres ingeschreven, maar inmiddels sinds een aantal maanden niet meer (ingeschreven op een ander adres). De huurder verblijft echter permanent in de woning, zonder onderbreking. De huurder staat ingeschreven voor een andere woning in een andere gemeente. Ik heb gehoord dat de gemeente geen permanente bewoning toestaat, maar wel in bepaalde gevallen permanente bewoning gedoogt. Op het park is dit bij enkele andere bewoners ook het geval (geweest).
Wat kan de gemeente naar mij en/of de huurder ondernemen?

De huurder staat niet ingeschreven dus er zal een melding moeten zijn dat hij/zij daar permanent verblijft. Is dat in strijd met het bestemmingsplan, dan mag de gemeente handhaven. Moet zelfs handhaven. Vergelijkbare gevallen moeten echt objectief vergelijkbaar zijn om een beroep op het gelijkheidsbeginsel te doen. Een aantal keer gedogen in het verleden is dan niet voldoende.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Wat bedoelt u met " een melding" en wat houdt handhaven concreet in?


Dan moet de huurder eruit. Handhaving , daar bedoel ik mee de middelen die de gemeente kan en mag en zelf moet aanwenden om de huurder te dwingen te stoppen te wonen in de recreatiewoning
( meestal een dwangsom ). Met een melding bedoel ik een persoon die aan de gemeente meldt dat er onrechtmatig wordt gewoond, dat kan een andere bewoner zijn of recreant.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Wie wordt door de gemeente in het kader van handhaving aangesproken? De verhuurder, de huurder of beide?


De huurder.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Als ik het goed begrijp kan de gemeente dus in het kader van handhaving alleen de huurder aanspreken en niet ook de verhuurder. Heeft de gemeente daarnaast echter via een andere weg nog de mogelijkheid om de verhuurder aan te spreken? Immers de verhuurder houdt de situatie in stand.


In het vigerende bestemmingsplan kunt u lezen de regels en wie wordt aangesproken indien er overtreding wordt geconstateerd. Meestal de overtreder. U behoeft immers niets te weten van de werkelijke situatie. Men kan een chalet een jaar verhuren maar dat wil nog niet zeggen dat de huurder er dan ook daadwerkelijk een jaar gaat zitten . Daarvoor is nodig een beding dat de huurder verplicht te wonen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Helaas staat in het vigerende bestemmingsplan niet vermeld wat er gebeurd bij enige overtreding laat staan wie er wordt aangesproken.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag