Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Ik heb vandaag een bijna-aanrijding gehad als fietser met een automobilist. Ik fiestste door een dorp waar geen fietsbaan was en je dus tussen de autoverkeer moet fietsen. De maximumsnelheid is 30 km/u.

Aan het einde van het dorp (net voor het plaatsnaambord) worden fietsers geacht over te gaan naar een dubbelbaans fietspad aan de andere (dus linker-) kant van de weg

Toegegeven, ik was met mijn gedachten ergens anders en maakte redelijk dicht bij de overgang aanstalten om over te steken, echter er zat een Mercedes een stuk of 10 meter achter mij. In de veronderstelling dat deze bestuurder de situatie in dit dorp met de fietsovergang kende ging ik er toch vanuit dat hij wel zou minderen echter de automobilist versnelde juist en dit kwam bijna tot een botsing.

Daarna fietste ik ietwat beduusd door waarna de bestuurder zijn auto naast mij parkeerde in de berm en een tirade afstak. Ik zou niet om hebben gekeken en stak niet mijn hand uit (dit deed ik wel echter inderdaad te laat) en ik had echt mazzel dat hij zo goed kon remmen en mij daardoor niet plat had gereden.

Ik wist niet veel zinnigs terug te zeggen omdat ik niet goed ben in dit soort situaties. Echter nu vraag ik mij dus af wie heeft nou schuld als dit was geëscaleerd (echte schade/letsel). De automobilist reed zeer waarschijnlijk harder dan 30

(ik fietste ook wel rond de 20. Met 10 km/u verschil zou je toch niet makkelijk iemand moeten kunnen 'plat rijden' om het met zijn woorden te zeggen.) en als die man ook maar enigszins bekend is met de situatie daar zou hij toch ook niet zo vlak voor het einde van de gedeelde rijbaan aan een inhaalactie moeten beginnen?

Ik zit er wel mee (moet het traject ook nog vaker fietsen en zal deze man dus mogelijk ook nog wel eens tegenkomen) en vandaar dus dat ik wel graag wat advies/info hierover zou willen weten.

Afgaande op uw toelichting moet de bestuurder van de auto bij fietsers voorzichtigheid in acht nemen. U bent als fietser en dus als zwakke deelnemer beschermd volgens de wet bij een aanrijding, maar daarbij speelt uw eigen schuld en de omstandigheden een rol. Het is dus niet per definitie zo dat de bestuurder volledige schuld krijgt. Ik raad u aan op uw hoede te zijn in het verkeer en de regels in acht te nemen. Voor meer info kunt u desgewenst direct contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag