Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Mijn zoon van 11 fietste met zijn vriendje van 11 op straat. Mijn zoon voorop en vriendje er een stuk achter. Mijn zoon keek om en zag het vriendje nog ver daarachter. Mijn zoon sloeg daarop linksaf zonder zijn hand uit te steken. Op dat moment haalt zijn vriendje hem ineens heel hard fietsend in en rijdt tegen de fiets van mijn zoon aan.
Het voorwiel van het vriendje is beschadigd.
Wie is aansprakelijk?

De ouders van het vriendje dat inhaalt zijn aansprakelijk voor de schade. Ik raad u aan hen schriftelijk aansprakelijk te stellen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor uw antwoord. Zou u de reden voor aansprakelijkheid kunnen aangeven? Ouders vriendje stellen ons aansprakelijk omdat onze zoon zijn hand niet uitstak toen hij van richting veranderde.


Hoe vervelend ook voor u ik deel de mening van de ouders van het vriendje. U geeft aan dat de kinderen op straat fietsten. In dat geval had uw zoon toen hij wil afslaan de hand moeten uitsteken en daarnaast controleren of hij zonder het andere verkeer te storen kon afslaan. Door af te slaan heeft uw zoon een bijzondere verrichting uitgevoerd en door dit zonder hand uitsteken te doen heeft hij een gevaar zettende situatie gecreƫerd. Omdat hij onder de 14 jaar is bent u als ouders aansprakelijk voor de schade die hij toebrengt.

Beoordeel dit antwoord:

Uw zoon dient zich inderdaad aan de regels te houden (hand uitsteken) bij verandering van richting, maar het hangt af van de situatie en de omstandigheden (wegsituatie) af of dit gewenst zou zijn. Is er sprake van bv een steeg dan wordt er minder van uitgegaan.
Als u verzekerd bent voor de schade is het makkelijkste om dit op te geven bij de verzekering anders is de kans inderdaad klein dat u gelijk zult krijgen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag