Stel vraag

Particulier


Mijn zoon is jl. weekend tijdens een duel in een voetbalwedstrijd ernstig gewond geraakt door een niet toegestane actie van een tegenstander.
Als gevolg daarvan krijgt hij kosten: eigen risico zorgverzekering en gederfde inkomsten (hij is zelfstandige). Welke mogelijkheden zijn er om die kosten vergoed te krijgen via bv. een aansprakelijkheidsverzekering van de dader c.q. aansprakelijkheidsstelling van de dader persoonlijk? Of anderszins?
Dank voor uw reactie-

In het algemeen is het zo dat iemand die deelneemt aan sport en spel daarmee het risico neemt dat hij daardoor schade lijdt. Daarom is in het algemeen een tegenstander niet aansprakelijk voor schade. Dit geldt ook als er sprake is van een overtreding van de spelregels.
Wel kan de tegenstander aansprakelijk zijn als er sprake is van opzet of ernstige verwijtbaarheid. Bijvoorbeeld het onder uitschoppen van een doorgebroken speler of natrappen. Als daarvan sprake is kan uw zoon de tegenspeler dus aansprakelijk stellen. In dat geval kunnen overigens ook de kosten van rechtsbijstand worden verhaald. Als u wilt kan ik u daarin bijstaan..
Overigens adviseer ik u om bij de club te informeren of de club zelf of via de KNVB mogelijk een verzekering heeft die de schade geheel of deels vergoed.

Beoordeel dit antwoord:

Allereerst wil ik uw zoon een goed herstel toewensen. Ik hoop dat hij snel weer de oude is!

Bij sport- en spelsituaties is er minder snel sprake van aansprakelijkheid. De deelnemers aan voetbal hebben tot op zekere hoogte gevaarlijke gedragingen waartoe het voetbal uitlokt over en weer van elkaar te verwachten. Op basis van alle feiten en omstandigheden dient de aansprakelijkheid te worden beoordeeld en moet gekeken worden in hoeverre een binnen het voetbal geldende zorgvuldigheidsnorm is overtreden. Ik raad u aan om deze juridische beoordeling niet zelf te doen, maar om een belangenbehartiger (letselschadespecialist) in te schakelen.

Mocht er inderdaad een zorgvuldigheidsnorm zijn overtreden, dan dient de 'dader' aansprakelijk te worden gesteld. Deze kan dan worden verzocht de zaak bij zijn/haar aansprakelijkheidsverzekeraar te melden. In dat geval neemt de verzekeraar de discussie over. Deze zal de eventuele schade vergoeden.

Komt uiteindelijk aansprakelijkheid vast te staan, dan dient de aansprakelijke
partij cq verzekeraar alle schade te vergoeden die voortvloeit uit het ongeval. Hierin wordt
onderscheid gemaakt tussen materiële en immateriële schade. Materiële schade is alle schade die in geld is uit te drukken. Immateriële schade betreft het smartengeld. Ook hierbij raad ik u aan een belangenbehartiger in te schakelen, omdat uw zoon zelfstandig ondernemer is. Een belangenbehartiger kan de inkomensschade helpen vaststellen en begeleiden in dit gehele proces.

Overigens kost het inschakelen van een belangenbehartiger u in de meeste gevallen niets. Als aansprakelijkheid namelijk vast komt te staan, vallen deze kosten onder schade. Bovendien is vaak een eerste beoordeling kosteloos.

Mocht u dat wensen, dan help ik uw zoon graag verder. U kunt dan rechtstreeks contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag