Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


In oktober 2016 ontvingen wij een brief van de gemeente waarin wordt vermeld dat de gemeenteraad op 13 november 2014 de verordening lijkbezorgingsrechten 2015 heeft vastgesteld. Hierin staat onder andere dat iedere rechthebbende van een nis in een columbarium moet bijdragen aan de onderhoudskosten van de begraafplaats. Tot 2015 droegen alleen de rechthebbenden van graven bij aan de onderhoudskosten van de begraafplaats. Vanaf 1 jan 2015 geldt deze bijdrage ook voor de rechthebbende van een nis in het columbarium. Op deze manier worden de onderhoudskosten door alle rechthebbenden betaald en dus eerlijke verdeeld. Deze bijdrage is door de gemeente nog niet in rekening gebracht. Dit willen zij alsnog gaan doen per 2016.

Echter in 2013 hebben wij als nabestaanden de rechten voor het huren van de nis afgekocht tot 2058 voor onze overleden ouders. Alles is geregeld binnen de toen geldende mogelijkheden.

De gemeente legt ons in de brief van oktober 2016 de volgende mogelijkheden voor:

1. jaarlijks de kosten betalen.
2. kosten ineens afkopen.
3. afstand van de nis doen.

Als er geen nabestaanden zijn, zal de as worden uitgestrooid. Dit vinden wij respectloos.

Naar onze mening is deze verordening een nieuwe regeling, die niet van toepassing is op ons.

Welke rechten hebben wij als nabestaanden?
Kan de overheid ons de kosten in rekening brengen voor deze nieuwe regeling?

Stel dat de overheid over 10 jaar een nieuwe verordening oplegt waarbij opnieuw kosten in rekening worden gebracht terwijl wij bijvoorbeeld de optie 2 (kosten in eens afkopen) kiezen. Moeten wij dan weer betalen?

Dit lijkt me onterecht, aangezien u al tot 2058 heeft betaald. Kunt u aangeven om welke gemeente het gaat? Dan kan ik het een en ander voor u nagaan.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Het betreft de gemeente Epe, (Gelderland)

Voor alle duidelijkheid :we hebben de huur van de nis afgekocht in 2013 voor 50 jaar , De bijdrage voor de onderhoudskosten van de begraafplaats gold toen alleen voor de graven en niet voor het columbarium. De gemeente wil nu de onderhoudskosten eerlijk verdelen.


Is er bij de huur van de nis voor 50 jaar ook iets vermeld over de kosten van onderhoud? Als deze in het contract staan, kan de gemeente naar mijn idee u niet (nogmaals) voor deze kosten aanspreken.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag