Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik zit in het bestuur van de stichting die belast is met het beheer van de gezamenlijke voorzieningen van een chaletpark (met woonbestemming). De bewoners zijn in de regel ook eigenaar van hun chalet.

De watervoorziening op het park is centraal geregeld. Concreet betekent dit dat er aan het begin van het park een centrale meter is en dat de beheerstichting de kosten van het waterverbruik van de gezamenlijke bewoners voorschiet aan het waterleidingbedrijf. De afzonderlijke chalets hebben ieder een afzonderlijke watermeter en worden geacht om hun waterstand ieder jaar door te geven aan het parkbestuur (zo niet, dan wordt er door het bestuur een schatting gemaakt). De beheerstichting factureert vervolgens de kosten van het waterverbruik per chalet door aan de bewoners.

Nu is bij één chalet het volgende aan de hand. De eigenaar van dit chalet bewoont het niet zelf, maar verhuurt het aan iemand anders. Deze huurder heeft dit jaar de waterfactuur ontvangen, maar niet betaald; dit ondanks twee betalingsherinneringen. Voor zover mij bekend is er niets specifieks geregeld over servicekosten in de huurovereenkomst tussen de eigenaar van dit chalet en de huurder ervan. Kunnen wij als bestuur van de beheerstichting nu de eigenaar van het chalet aansprakelijk stellen voor het voldoen van de factuur voor het waterverbruik?

Ja.

Beoordeel dit antwoord:

Dat kan inderdaad. De overeenkomst tussen de stichting en de eigenaar is leidend, daar komt immers de betalingsverplichting aan de stichting vandaan. De eigenaar krijgt dan waarschijnlijk een vordering op zijn huurder, maar daar staat uw stichting buiten.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

@Marc van Rosmalen: dank voor uw uitgebreide antwoord. Voor zover ik kan nagaan is er geen formele overeenkomst tussen de eigenaar en de beheerstichting. Hoe ligt het in dat geval? Voor een goed begrip van de situatie: ik ben sinds kort penningmeester van de stichting, mijn voorganger is inmiddels vertrokken. Ik heb in dit geval te maken met een 'erfenis' van mijn voorganger. Dank alvast voor uw reactie!


Tja, dat is een vraag die ik niet zo kan beantwoorden. U geeft aan dat de stichting de voorzieningen beheert en afrekent met de eigenaren van de chalets. Dat zal ergens vastgelegd moeten zijn, mogelijk in de overeenkomst tussen de chaleteigenaar en de parkeigenaar? Uit de gewoonte kan uiteraard ook veel afgeleid worden, maar dan zal gekeken moeten worden naar hoe de afgelopen jaren deze afrekening heeft plaatsgevonden en speciaal naar vergelijkbare situaties met huurders versus eigenaren.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag