Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


mijn gemeente heeft een besluit last onder dwangsom opgelegd op 23 feb en deze verzonden op 24 feb 2016. vanaf de dag na de verzenddatum gaat volgens mij de termijn van 6 weken bezwaar lopen, waarin wij ook bezwaar hebben ingediend en 12 weken daarbij opgeteld is de termijn waarbinnen gemeente daarop moet beslissen. ik kom dan uit op 29 juni als uiterlijke datum waarop de gemeente nog 6 weken uitstel had moeten vragen. de gemeente stuurde pas op 5 juli een brief met als datum 30 juni op de brief om de termijn met 6 weken te verdagen. ik heb toen 30 oktober hierover een last onder dwangsom aangevraagd omdat de gemeente te laat uitstel aanvroeg volgens mij. ik kreeg vandaag bericht dat ik deze niet krijg, omdat de gemeente de beslissing op bezwaar heeft verzonden op 16 aug. en de brief gedateerd heeft op 9 aug. 2016.

nu is mijn vraag, is de gemeente niet in gebreke geweest? zij moet toch tijdig uitstel aanvragen? en geldt de datum op de brief als datum of de stempel op de brief met de verzenddatum? er stond ook op de brief die ik vandaag kreeg dat deze brief van vandaag geen besluit in de zin van de algemene wet bestuursrecht bevat en er geen bezwaar mogelijkheid tegen open staat. klopt dat wel?

De afgedrukte datum op een brief is doorgaans de datum waarop begonnen is met het maken van de brief. Bepalend voor de verzenddatum is de gestempelde datum op de brief.
Als ik de door u weergegeven data goed zie, is de gemeente te laat geweest met het verdagen van de beslistermijn. Er is zogezegd een beslistermijn verlengd die niet (meer) bestond.
Het is mij niet duidelijk wat u bedoelt met het op 30 oktober aanvragen van een last onder dwangsom. Als een overheid te laat is met een besluit, dan kunt u die overheid in gebreke stellen. Vanaf dat moment heeft die overheid nog twee weken om het gevraagde besluit te nemen. Als de overheid die termijn niet haalt, dan begint na die twee weken de dwangsom automatisch te lopen, daarvoor hoeft u niets te doen.
Nadat vorenstaande procedure heeft gelopen (de ingebrekestelling en een eventuele dwangsomperiode) moet de betreffende overheid binnen twee weken na afloop van die periode (die eindigt met het nemen van het besluit of met het vollopen van de dwangsom) een brief sturen waarin staat of een dwangsom is verbeurd en tot welk bedrag die opgelopen is (art. 4:18 Awb). Het betrokken bestuursorgaan doet die vaststelling bij beschikking. Dit is dus vatbaar voor bezwaar.
Mocht u meer vragen hebben of vertegenwoordigd willen worden bij een eventuele procedure, dan kunt u rechtstreeks contact opnemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag