Stel vraag

Particulier


Situatieschets

Ik heb een rechtszaak aangespannen tegen een voormalige freelance-collega die me voor enkele tonnen heeft opgelicht. Er ligt nu een vonnis van de rechtbank; tegenpartij (TP) dient mij iets meer dan een ton te betalen. Echter, TP gaat in hoger beroep.

TP heeft geen geld, wel bezittingen, zoals land en een huis. Het gaat hier om een aantal hectare landbouwgrond en een voormalige boerderij, die TP samen met zijn broer in bezit heeft. De grond wordt verpacht aan boeren die daar gewassen op verbouwen.

Mijn vraag is, als het hoger beroep in mijn voordeel uitvalt en dat vonnis van ruim een ton blijft staan, hoe gemakkelijk/moeilijk het wordt om dat geld ook daadwerkelijk te krijgen. Kan er beslag worden gelegd op die landbouwgrond? Het aandeel van TP daarin alleen is al ruim 150.000 euro waard, maar het kan zijn dat er langlopende contracten met pachters zijn.

En hoe zit het met het huis? TP en zijn broer zijn daar ieder voor de helft eigenaar van, dus hoe regel je zoiets? Kan beslag gelegd worden op de helft van dat huis?

De reden dat ik deze vraag hier stel is dat mijn advocaat plotseling erg lijkt te twijfelen of ik uiteindelijk het geld zal krijgen waar ik recht op heb. Vandaar dat ik graag een 'second opinion' wil over de mogelijkheden die er zijn om toch beslag te leggen op de helft van dat land of de helft van dat huis.

Wanneer het vonnis uitvoerbaar bij voorraad is verklaard kunt u executoriaal beslag leggen.
Wanneer het niet uitvoerbaar bij voorraad is verklaard, dan kunt u conservatoir beslag leggen.
Zo te horen zijn er voldoende beslaggoederen. Ik denk dan ook, dat uw advocaat of de deurwaarder opdracht moet geven beslag te leggen. Of u heel goed moet uitleggen waarom hij dat niet wil. doet hij/zij dat niet, dan zou ik naar een andere advocaat gaan.

Beoordeel dit antwoord:

Het is juist dat er executoriaal beslag kan worden gelegd als het vonnis uitvoerbaar bij voorraad is verklaard. Er kan bewarend (conservatoir beslag) worden gelegd als het vonnis niet uitvoerbaar is verklaard. Hiermee kunnen de vermogensbestanddelen in afwachting van de procedure in hogere beroep worden bevroren, zodat verhaal mogelijk blijft als u in hoger beroep eveneens in het gelijk wordt gesteld. Er kan beslag worden gelegd op alle genoemde eigendommen van de wederpartij, maar ik kan niet beoordelen of dit zinvol is. Dit is inderdaad afhankelijk van de vraag of de gronden zijn verpacht/verhuurd en of er een hypotheek op de woning rust. Ten aanzien van de procedure in hoger beroep geldt verder dat u zich verplicht door een advocaat moet laten bijstaan. Desgewenst ben ik graag bereid een uitgebreidere 'second opinion' uit te brengen. Ik heb als advocaat ruime ervaring met hoger beroepprocedures. Neem gerust vrijblijvend en kosteloos contact met mij op als u nog vragen heeft of rechtsbijstand wilt.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag