Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Beste,
Bij mijn verwarmingsinstallateur huur ik een verwarmingsketel waar ik maandelijks 32,95 euro voor betaal incl. 1 x service p/j.
Aan betreffend bedrijf heb ik via email de volgende vraag gesteld:

Beste,
Ik huur bij u een cv-ketel. Op 8 oktober 2014 is er een nieuwe geplaatst, de Eco Comfort 2-4. Hier betaal ik maandelijks € 32,95 voor. Op uw website staat deze ketel aangeprezen voor een maandelijks huurbedrag vanaf € 27 incl. thermostaat. Mijn eerste vraag is: kunt u mijn uitleggen waarom ik voor dezelfde ketel maandelijks € 32,95 betaal, zónder thermostaat? Dan vraag 2: Is het mogelijk de huidige ketel over te kopen? Zoja, kunt u mijn dan een prijsopgave doen mét en zonder all-in service. Ik zie u bericht graag tegemoet.

Op mijn eerste vraag krijg ik het volgende aanbod: Een maandelijks bedrag van € 27,85 waarbij ik dan wel eerst een afkoopsom van
€ 280 moet betalen!?

Op mijn tweede vraag krijg ik het aanbod om de ketel af te kopen voor een bedrag van
€ 1810 zonder verdere service óf € 1760 met een jaarlijkse service waarvan het maandbedrag € 12,75 bedraagt.
Onderzoek naar de kostprijs van deze ketel blijkt dat dit type her en der te koop is voor nog geen € 900 incl. BTW.

Mijn ketel is in okt. 2014 nieuw geplaatst en ik heb de huurovereenkomst getekend en op de daarbij behorende nota staat vermeld dat de te verzekeren waarde van het gehuurde bedrag € 2.450 bedraagt. Ook hiervoor heb ik getekend maar wist ik toen veel?
In het telefoongesprek met het bedrijf hierover werd mij medegedeeld dat m.b.t. vrg 1 de prijs van € 27,85 geldt voor nieuwe klanten. M.b.t vrg 2 werd mij simpelweg medegedeeld dat ik hiervoor getekend heb.

Mijn vraag aan u:
Mag het bedrijf mij voor de huur en jaarlijkse service maandelijks meer in rekening brengen dan het bedrag waarvoor zijn adverteren om nieuwe klanten te werven c.q. voor het aangeboden lagere bedrag van € 27,85 eerst een afkoopsom van € 280 moet betalen?
Mag het bedrijf de afkoopbedragen voor de verwarmingsketel, die beduidend hoger zijn dan de huidige aanschafprijs, zomaar hanteren?

Onderstaand het artikel m.b.t. koopoptie volgens Algemene Voorwaarden van betreffende bedrijf.

Artikel 7 Koopoptie
Vanaf 3 jaar na het verstrijken van de ingangsdatum van deze overeenkomst is de huurder gerechtigd, mits hij niet in gebreke is, het gehuurde van verhuurder te kopen. Tegen een prijs welke gelijk is aan de restwaarde van het gehuurde, gerelateerd aan de opgegeven nieuwwaarde c.q. de te verzekeren waarde, vermeerderd met een forfaitaire opslag van 15%, (zijnde de kosten van de door verhuurder aangebrachte voorzieningen aan het gehuurde) en rekening houdende met een lineaire afschrijving over 15 jaar. Deze restwaarde bedraagt nooit minder als 10% van de nieuwwaarde.

Ondanks dat ik getekend heb vind ik het aangebodene van dit bedrijf buiten proportie.
Graag uw licht op deze zaak.

Dit betreft duurovereenkomsten van huur en er is weinig bescherming voor de consument. De aanbieder mag winst maken, maar wel proprtioneel. Als u probeert af te kopen stuit u tegen veel te hoge bedragen aan. In het algemeen moet er een redelijke en billijke tegenprestatie geleverd worden voor de huurprijs, U zou dan kunnen stellen dat dat een beter type ketel zou moeten zijn. Geschillen kunt u ook oplossen via het indienen van een klacht bij een geschillencommissie indien aangesloten.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag