Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Wij zijn eigenaar van een pand met 3 woonlagen, die wij al 23 jaar verhuren sinds de verbouwing van dit pand. De grond heeft als bestemming "wonen". De gemeente heeft al die tijd OZB/WOZ-aanslagen gestuurd, daarop hebben wij vele malen bezwaar gemaakt, verschillende ambtenaren zijn ons bezwaar ter plaatse komen bekijken en wisten van de 2 en later 3 appartementen. Nu komt de gemeente met de eis dat wij binnen 6 weken een omgevingsvergunning voor woningvermeerdering moeten aanvragen. Kan dit zomaar of is hier mogelijk sprake van gewoonterecht na zo'n lange periode?

Zoals u het stelt kan het niet. Het al dan niet aanvragen van een vergunning is een vrije keuze en de gemeente mag u niet daartoe verplichten.
Het alternatief is dat de gemeente handhavend optreedt tegen een kennelijk illegale situatie. Dit verjaart niet, of verdwijnt niet door "gewoonterecht". Illegaal blijft bij ongewijzigde omstandigheden illegaal. Het krijgen van een omgevingsvergunning zou dus een legaliserende wijziging van omstandigheden zijn.
Als ik u was zou ik beginnen met een vooroverleg. Dan krijgt u een redelijke indicatie van de vergunbaarheid van de situatie die gecreƫerd is, maar hoeft u (doorgaans) slechts een percentage van de leges te betalen die u verschuldigd zou zijn bij een formele aanvraag. Normaliter worden de leges voor een vooroverleg verrekend met de leges van de formele aanvraag als u die natuurlijk zou indienen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag