Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Wij zijn een kleine privé-verhuurder en verhuren in een pand 3 appartementen, die daar zijn gevestigd sinds 1993. Nu wil de Gemeente Breda ons alsnog verplichten een omgevingsvergunning aan te vragen, omdat zij stelt dat woningvermeerdering hier niet was/is toegestaan. Kan dat zomaar na zo'n lange periode? Of is hier sprake van rechtsverwerking? De gemeente kon immers middels OZB/WOZ-aanslagen weten van deze situatie. Ambtenaren zijn zelfs jaar na jaar binnen geweest naar aanleiding van de bezwaren die wij telkens indienden.

U moet er maar van uit gaan dat dit in beginsel kan. Langdurig gedogen van een "illegale" situatie schept als zodanig geen recht.
Zelfs het feit dat u waarschijnlijk kan aantonen dat de gemeente al lang wist van de illegale situatie, maar geen actie ondernam, maakt niet dat u rechten heeft verkregen.
Er zijn op dit uitgangspunt wel enkele uitzonderingen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een schriftelijke toezegging van een daartoe bevoegde ambtenaar dat de splitsing zonder dat verdere vergunning nodig was kon plaatsvinden, maar in uw vraagstelling lees ik hierover niets terug.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor uw snelle antwoord! Verjaren kan dit dus ook niet? Nee, er zijn geen schriftelijke toezeggingen o.i.d.


Nee "verjaring" speelt in dit soort kwesties geen rol. Ik begrijp dat het u rauw op uw dak valt dat u nu na 23 jaar alsnog wordt geconfronteerd met het aanvragen van vergunningen en de waarschijnlijk daarmee gepaard gaande kosten. Echter indien u eenmaal de vergunningen heeft, maakt dit wel dat het pand legaal gesplitst is, wat uiteindelijk op de langere termijn de waarde, verhuurbaarheid en verkoopbaarheid van de appartementen zal vergroten.
Wel raad ik u nog aan om zelf te controleren in het bestemmingsplan dat in 1993 gold voor het gebruik van het pand (wat was toen de gebruiksbestemming ?) en of en zo ja welke wijzigingen sindsdien mogelijk zijn doorgevoerd met betrekking tot het gebruik van het pand.In een enkel geval kan dit wel eens leiden tot de conclusie dat weliswaar op basis van het huidige bestemmingsplan het gebruik als appartementen niet mag, maar dat dit in 1993 wel mocht, zodat op grond van overgangsrecht het in 1993 toegestane gebruik nog mag worden voortgezet.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag