Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Nieuwe buren willen een groot huis plaatsen op een kleine kavel, zodat zij 6 meter van onze erfgrens in de achtertuin een woning neerzetten van ca. 9 meter hoog met een overstek van 2,5 meter(kapconstructie). Op deze manier wordt al het zonlicht in onze achtertuin weggenomen en hebben wij geen enkele privacy meer in onze tuin. Ze kijken ons letterlijk het eten van het bord.
Zijn er regels voor het bouwen op zo een korte afstand van je buren?

U kunt het beste eerst het ter plaatse geldende bestemmingsplan hierop raadplegen. Hierin staan regels over waar en hoe een kavel mag worden bebouwd. Dit kan via www.ruimtelijkeplannen.nl en dikwijls ook via de gemeentelijke website. Soms echter zult u naar het gemeentehuis moeten om het bestemmingsplan te bekijken.
Als er vergunningen zijn verleend, maak dan altijd (binnen zes weken) bezwaar als u het niet eens bent met de bouwplannen.
Tot slot zijn er ook regels van burgerlijk recht waarop u zich kan beroepen (alleen rechtstreeks tegen uw buren) als het gaat om zodanige overlast, dat sprake is van onrechtmatig handelen.
Er dient dan wel sprake te zijn van serieuze overlast of schending van privacy. U zult dit dan dienen te stellen en ook te kunnen aantonen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag