Stel vraag

Particulier


Mijn moeder is onlangs overleden. Zij had een maandelijkse lijfrente-uitkering.
Drie weken na haar overlijden is nog een termijn lijfrente uitgekeerd. De verzekeraar wil deze laatste termijn nu terugvorderen van de nabestaanden.
Strikt volgens de polis hadden ze deze laatste termijn niet uit hoeven/moeten keren (ondanks dat ze een deel van die laatste maand nog wel leefde).
Dit voelt allemaal erg dubbel, mijn moeder had er gewoon nog kunnen zijn, dan hadden ze ook moeten betalen.
Zijn de nabestaanden verplicht deze laatste termijn terug te betalen aan de verzekeraar van moeder?

In de meeste polissen is opgenomen dat bij overlijden van de verzekerde de ontvangen lijfrente terstond terugbetaald moet worden. Echter, hangt dit af van het moment van overlijden afgezet tegen de eerstvolgende termijn waarop de lijfrente wordt uitgekeerd. De juiste formulering in de polis is aldus bepalend.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor uw reactie.
Er staat niets in de polis mbt terugbetaling.
Wel staat onder de voorwaarden 'begunstiging en aanvaarding' een clausule die zegt dat indien begunstigde en verzekeringnemer zijn overleden (hier het geval: beiden zijn mijn moeder) uitkering geschiedt aan diens erfgenamen. Mogen we die toepassen op de door verzekeringsmaatschappij te veel betaalde lijfrentetermijn, dus niets terugbetalen ?


Uitgaande van wat u aangeeft en het feit dat er geen andere clausules zijn, kunt u dit inderdaad toepassen. De desbetreffende voorwaarde is vaak van toepassing bij de wettelijke verdeling volgens het erfrecht. Wel is het vaak zo dat in beginsel de lijfrente-uitkering stopt bij overlijden.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag