Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Goedemorgen
12 jaar geleden hebben wij een huis met ruim 3000m2 grond gekocht, erop een paardenbak en stallen, in de advertentie "geen vergunning, wel gedoogd" ivm die laatste 2. Stond te koop voor X bedrag, taxateur ivm de hypotheek heeft het voor ons getaxeerd. Daarop is een waarde bepaald en een hypotheek afgesloten.
Wij hebben het geheel nu weer te koop staan. Hierop zijn klachten binnengekomen bij de gemeente en die zijn erin gedoken.
Het perceel is agrarische grond, dit betekent dat het gebruikt mag worden op een bedrijfsmatige, grondgebonden manier. Oftewel een particulier mag het helemaal niet gebruiken zoals wij nu doen. De stallen mogen er niet staan, de bak mag er niet liggen.

Dit heeft grote gevolgen voor ons. Want we kunnen het niet verkopen zoals we willen (aan een paardenliefhebber). De grond mag alleen bedrijfsmatig gebruikt worden, wat onze kansen tot verkoop bijna tot nihil reduceert.

We zullen binnenkort om tafel moeten met onze financier. Huis, perceel afwaarderen? grond en huis los in de verkoop? We kunnen niet helemaal overzien wat dit voor gevolgen heeft, voor ons, voor de verkoop.

De gemeente (handhaving) heeft ons aangeraden met Ruimtelijke Ordening te gaan zitten. De agrarische grond eventueel in "tuin" te laten omzetten. Dat is een lang en kostbaar traject.
Wij willen enkel kostendekkend ons bezit kwijt.....

Iemand ideeen? gesprek met financier, kunnen we dat zelf? heeft dat verregaande gevolgen die we nu nog niet kunnen overzien?
Alle input is welkom Dank u bij voorbaat

Wat ik hier over kan zeggen is dat er voor een gemeente een handhavingsgebod is als er een overtreding wordt geconstateerd met betrekking tot rechten en plichten en functiegebruik zoals beschreven in bestemmingsplannen. Er zijn echter in de rechtspraak wel aangrijpingspunten die een uitweg bieden aan het gebod tot handhaving die ligt op het gemeentelijk bestuur. Dat is:

een toezegging van een ambtenaar met bevoegdheid over dit onderwerp dat er in de toekomst niet gehandhaaft zal gaan worden, stelselmatige niet handhaving in vergelijkbare gevallen onder hetzelfde regime, ( beide vloeien voort uit het vertrouwensbeginsel , gelijkheid en rechtszekerheid) en ook zicht op bestemming van het object en haar functies, maar hiervoor dient minimaal een ontwerp plan te zijn.

Voorts kan er in uw gemeente een handhavingsbeleidsplan of beleidsvisie zijn waarin prioriteiten van handhaving, mogelijk is de handhaving van uw situatie van dermate lage orde dat een koper met deze of voorgaande wetenschap wel durft te kopen.

Misschien kunt u hier iets mee.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank u. De gemeente heeft al aangegeven wel te moeten handhaven omdat er "klachten" zijn. De buren hebben contact met hen gezocht omdat ze "zich zorgen maken" om de toekomst. Misschien neemt een koper wel 5 paarden mee en misschien houden ze het niet zo schoon als wij het tot heden gedaan hebben. Daarnaast willen de buren onze grond kopen (ookal kunnen ze hier niets mee). dit heeft gemaakt dat ze meerdere keren contact hebben gehad met de gemeente. gevolg hiervan is dat de gemeente nu "de buitengebieden" in de picture heeft en deze onder een loep aan het leggen is. aangegeven heeft zeker te gaan handhaven en ook bij buren die in dezelfde rij als wij wonen, zij hebben bijv tuinhuisjes staan op stroken grond die weer in bruikleen van de gemeente zijn, wat ook niet toegestaan is. Helaas hoeven we dus de gesprekken niet aan te gaan over lage prioriteiten wat handhaven betreft. er gaat sowieso gehandhaafd worden



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag